Знаете ли, че има няколко народни поверия, свързани с хляба, към които трябва да се придържате и към ден днешен! Ще попитате защо? Защото, ако ги нарушите може да си навлечете куп проблеми.
Не всеки знае правилния етикет за ядене на хляб. Преди доста години се е смятало, че рязането му е проява на неуважение към този ценен продукт от брашно. Домакинята го е чупела с ръце преди сервиране, а след това всеки гост е взимал парче за себе си.
Сега етикетът не изисква хората да имат толкова специално отношение към този продукт, така че е приемливо той да може да се нарязва преди сервиране, но след това трябва да се яде правилно.
Как се яде хляб на масата - правила на етикета
Трябва да вземете парче, да го сложите в чинията си, след което с помощта на обикновени прибори сложете от масата това, което искате да добавите към него, например масло или конфитюр.
След това отчупете малко парче с ръце - такова, което можете да изядете веднага. Намажете го с масло и добавете сладко (или там каквото сте решили да похапнете). Важно е да не повдигате филията високо над чинията.
Разбрахме как правилно да ядем хляб в ресторант. Сега си струва да се потопите по-дълбоко в темата, за да разберете защо не можете безразборно да хапете от хляба!
Гадателката Магдалена Молфарца, която е и историк, че и археолог, каза с какво е свързано това, а също така назова народни поверия за хляба.
„В нито един народ на света не може да се хапе безразборно от хляба. Древните вярвания са, че така може да предизвикате куп проблеми и нещастия… не само на себе си, а и на цялата ви рода, че и на страната, в която живеете.
Това е така, защото едно време първата реколта е била най-важна, а от там и първите късове хляб, които са изпечени – те били почти със свещен статут“, споделя експертът.
Тя допълни, че първо изпеченият продукт винаги се целува, моли се за още реколта, с която да може да се приготвя насъщния и едва след това се отчупва от него и се яде.
Молфарца подчерта, че когато на някого се донесе хляб със сол, той отчупва парче от него, вместо да отрязва парче или да отхапва парче, тъй като този продукт се смята за свещен - той е символ на тялото на Божия син Исус Христос.
Молфарца разказа, че има обичай прясно изпеченото изделие първо да се прекръсти и след това да се реже.
Всички знаем как покрай големите християнски празници майките и бабите ни „благославят питките“, които приготвят. А каква по-позната и спазвана традиция от това при важни събития да е гощаваме с питка/хляб със сол и мед!
Какво не трябва да се прави с хляба - какви други поверия има?
Зеленооката гадателка каза, че този продукт от брашно трябва да се реже само на дъска. Според нея, ако правите това, докато държите продукта в ръцете си, може да възникнат финансови затруднения.
Какво друго не трябва да правите с този продукт:
- от древни времена се вярва, че не трябва да се раздава хляб след залез слънце, защото има поверие, че така може да раздадеш щастието си;
- не може да се изхвърли - това уж ще доведе до бедност.
Освен това, според поверия, хлябът не може да бъде прехвърлен през прага, в противен случай ще има кавги у дома. / jenata.blitz.bg