Няма наяждане с този домашен хляб - мек от вътре и с хрупкава коричка СНИМКИ

Няма наяждане с този домашен хляб - мек от вътре и с хрупкава коричка СНИМКИ

Вкусът на хляба, който е пухкав като облак, е като от едно време, а приготвянето му става бързо и с минимум продукти

Никой не е по-голям от хляба! Тази стара българска поговорка важи с пълна сила и до днес.

Във вярванията на българина хлябът е свещен. Той е Божи дар носещ щастие и здраве. Хлябът в традиционните представи се възприема, като символ свързвам с вечния жизнен цикъл, с безкрайността, с кръга и слънчевия диск, с домашното огнище. 

Прието е на българската трапеза без хляб да не се сяда, а всеки гостенин традиционно се посреща с хляб и сол.

Сещате ли се за хляба от едно време – ароматен, от вътре пухкав, а отвън с приятна и хрупкава коричка! Ех, спомени, спомени!

Може и да звучи смешно, че дори и клиширано, но днес много трудно може да се намери такъв хляб. Е, не се отчайвайте! Както знаете по-вкусно от домашното няма и именно заради това сега от jenata.blitz.bg ще споделим една лесна рецепта за хубав и мек като облак хляб.

Тази рецепта изисква минимум продукти, а времето за приготвянето на хляба като от едно време е малко.

Необходими продукти за домашния хляб:
300 мл. топло прясно мляко
100 мл. олио
1 с.л захар
1 с.л сол
1/2 кубче мая
570 гр. брашно

Начин на приготвяне на домашния хляб
Затоплете добре половината мляко и в него разтварете една с.л. брашно, 1 сл. захар и маята. Оставете да си утрои обема. 

Брашното се пресява със солта. Когато маята е готова се добавя към брашното заедно с останалото топло мляко, олиото и се меси до получаване на меко нелепкащо тесто и до получаване на мехурчета по него. 

Толкова вкусен домашен хляб, който става само за минутки, никога не сте яли! (СНИМКИ)

Оформя се класически хляб, поръсва се с малко брашно и се разцепва за украса. Оставя се за още 20 минути да втаса. 

Слага се в предварително загрята на 200 градуса фурна, на дъното на която има съд с вода. След зачервяване хлябът се покрива с хартия за печене и се пече общо около 55 мин. 

Няма наяждане с този бърз домашен хляб с хрупкава коричка

Вади се от фурната и от тавата. Завива се с кърпа исе чака да изстине. Ако предпочитате хрупкава кора, просто оставете да изстине без да завивате с нищо.

Това е! лесно и вкусно, с вкусът е като от доброто старо време! Приятен апетит от jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!