В самия край на Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, отбелязваме Томина неделя – Великден на мъртвите.
Името на празника идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците си.
Неделята се нарича Томина и защото е посветена на Тома Неверни – ученикът на Христос, единствен невярващ във възкресението на Исус и желаещ да сложи пръст, да пипне раните от пироните на кръста на дланите му. Той обаче бил не само невярващ, но и жертвоготовен.
Когато Христос тръгвал към Витания, за да съживи Лазар, апостол Тома казал на другите ученици: „Да отидем и ние да умрем с него". Именно тази негова жертвоготовност го прави един от най-почитаните христови ученици.
По повод на липсата на вяра у Тома, че това е възкръсналият син Божий, в Библията пише: „Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Вероятно сте от вярващите, щом вниманието ви е привлечено от тази статия, но знаете ли какво се прави на Томина Неделя и какво повеляват традициите, обичаите и канона?
Какво се прави на Томина Неделя?
С Томина Неделя завършва цикълът от Великденски празници.
Сред основните традиции и обичаи за празника, е повторното боядисване на яйца и замесване на козунаци, последвани от раздаването им на гробищата за починалите. Така Възкресението на Христос се отбелязва и в света на мъртвите.
Освен раздаването на боядисани яйца и козунак, живите преливат гробните места на починалите си близки с вода и вино, прекадяват и палят свещички.
В някои краища на страната хората по стара традиция оставят боядисани яйца на гробовете на близките си, което обаче е в разрез с канона. По-добре ги раздайте, отколкото да ги оставите да се развалят и вмирисват на гробищата.
Самото повторно боядисване и раздаване на яйца се прави с вяра, че така ще предпазят мъртвите от превъплъщаване.
Традицията повелява в деня преди Томина неделя да боядисате отново великденски яйца.
Някои домакини отделят част от боядисаните на Велика събота яйца и ги съхраняват в хладилника до Томина неделя, за да ги запазят пресни. Други отделят малко от боите, с които са рисували яйцата си за Великден, за да нашарят и тези за Томина неделя, без да влагат допълнително време, усилия и средства за боядисването на яйцата за Великден на мъртвите.
На Томина неделя приключва и периодът, в който не се правят помени за починалите, започнал на Лазаровден. Това е и денят, след който може да почетете душите на починали близки.
Тогава приключва и т.нар Светла или Празна седмица, в която не трябва да се работи.
На Томина неделя се устройват състезания, борби, панаири, играят се кръшни хора, пеят се песни. В чест на Лятната Света Петка се колят курбани, за да предпази светицата землището от наводнения, градушки или суша.
В странджанските села много почитат лятна Св. Петка Балъклия (Рибна Св. Петка). Болни хора отиват да преспят близо до аязмо или параклис, посветени на нея. Вярва се, че светицата ще се яви в полунощ до лековития извор във вид на златна патица и онези, които я видят ще се излекуват.
Томина Неделя е празник, свързан не само с мъртвите. Той е и имен ден за хиляди българи, носещи библейското име Тома, Томислав, Томислава и неговите производните.
И тъй като денят е почивен, е идеален повод да приготвите нещо за почерпка, ако имате именник в дома си. От jenata.blitz.bg ви предлагаме да си направите тази вкусотия от сварени яйца.
Пълнени яйца на фурна със сирене... Подобно кулинарно чудо ще се стори доста странно на някои хора, но този ястие (oeufs gratinés à la provençale) е едно от най-популярните в провансалската селска кухня.
Във Франция яйцата под формата на омлети, бъркани яйца и запеканки се считат за напълно самостоятелно ястие, което може да се сервира както за обяд, така и за вечеря.
Необходими продукти:
9 яйца
100 гр. настъргано твърдо сирене
1 скилидка чесън
1 малка глава лук
80 гр. масло, плюс още малко за намазване
2 супени лъжици брашно
250 мл. прясно мляко
2 чаена лъжица крем фреш
щипка индийско орехче
сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Ако случайно не са ви останали яйца от Великден или всички, които сте сварили за Томина неделя, са останали здрави, се нуждаете от 9 твърдо сварени яйца (10 минути). Изплакнете ги със студена вода, обелете ги и разрежете на две по дължина
Пригответе плънката. Нарежете лука на ситно, чесъна наситнете на дребно. Задушете лука и чесъна в половината масло на слаб огън до златистокафяво, 10 минути.
Добавете брашно и разбъркайте добре. След това постепенно добавяйте прясното мляко при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Накрая прибавете сол, черен пипер, индийско орехче и крем фреш и свалете от огъня.
Намажете формата за печене с краве масло и наредете яйцата с разреза нагоре. Залейте ги с плънката, поръсете с настърганото сирене и отгоре сложете няколко парченца масло.
Печете в предварително загрята до 170 градуса фурна до получаване на златиста коричка, около 12 минути. Сервирайте топли.
В зависимост от сиренето, вкусът на пълнените яйца ще варира значително. Хубаво е да използвате полутвърдо сирене като гауда или маасдам.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!