logo

Иде много лош ден, свързан със строги забрани

Иде много лош ден, свързан със строги забрани

Отколешна традиция забранява на този ден жените да перат и да сушат дрехите

В понеделник след Томина неделя Православната църква почита Св. София Премъдрост Божия - Господ Иисус Христос.

Във фолклорния календар празникът се отбелязва като Софинден. Известен е и с имената Сувинден, Сувия. Чества се главно в Източна България.

На Софинден всеки член от семейството измива лицето си с вода, в която е имало потопено червено яйце от Великден, против пъпки и рани.

Традицията повелява на този да се спазят и някои забрани. Като например да не се ядат яйца - за предпазване от цирей. Не се пере, не се копае и не се сее, "за да не изсъхва храната". Не се вари мляко, "за да не се вдига" млякото на говедата и да не стават рани.

Денят е наричан още "хаталия" – лош ден. Затова отколешна традиция забранява на този ден жените да перат и да сушат дрехите.

Запазен е интересен стар обичай за предпазване на хора и добитъка от болестта "топалък" – срещу окуцяване.

Рано сутринта на празника, още преди да е изгряло слънцето, жените връзват на един кол на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и наричат: "Тука да остане топаллъка!" и "Кол да куца, кон да не куца, кол да куца, вол да не куца, кол да куца, чиляк да не куца!".

Някъде обичаят включва диалог между две жени: едната пита "Ко вързиш? Другата отговаря: "Топаллък вържа!".

Наричат този ден и Великден на умрелите. Боядисаните червени яйца за Томина неделя се раздават за опрощение на греховете на починали близки. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай

Лоша работа

Лоша работа 22.04.2023 19:07

Ееее лошо нещо.Че как аз АТИЛА педераст пасивняк отрепка мръсна шибантия долна и боклук най скапан ще начеша при комшийското мъжко магаре разшлякатарения си педерастки гъз осран и вонлив бря ?