В неделя, 13 април, е Цветница.
Празникът, който е известен и като Връбница, се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.
История на празника
Малко след възкресението на Лазар, Исус Христос посещава Йерусалим. Жителите на града, които вече знаели за удивително събитие, го посрещнали с палмови клонки, хвърляйки ги под краката на магарето, на което бил Божият Син. Посрещането с палмови клонки е стара еврейска традиция.
Някога евреите посрещали така царете си и завръщащите се от война. След възкресението на Лазар жителите на Йерусалим посрещнали Исус като победител, известяващ победата на живота над смъртта и скръбта.
Тъй като върбата е първото дърво, което цъфти през този период, а не навсякъде има палмови клонки, традицията повелява няколко дни преди празника вярващите да отрежат върбови клонки. След това те ги поставят във вода, за да издържат до празника.
Какво се прави на Цветница?
Църквата започва честването на Цветница още в събота вечерта. Всенощното бдение слага началото на празничното честване в църквата. След това се отслужва утреня, посветена на освещаването на върбови клонки.
Друг обичай е лекото потупване с върбови конки, за което се счита, че носи здраве и благополучие. Ако на този ден се вземат 9 върбови клонки се вярва, че те носят изцеление.
На празника всеки християнин трябва да започне подготовката за Страстната седмица, отделяйки време на духовното.
Взетите на този ден върбови клонки от църквата трябва да се запазят у дома до следващата година. С тях жените баят против уроки и болести.
Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.
Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – "кумиченето".
Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано "кукла". Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето.
Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките.
От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета.
На третия ден от Великден момата кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца.
С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.
Ден преди Цветница жените започват подготовката за празника като почистват домовете си.
Самият празник трябва да се посвети на духовното. Трябва да се посвети повече време на семейството, а не на домакинските задължения.
В много области на България, празникът също е време за засаждане на нови дървета или цветя в личните и обществени градини. Този обичай подчертава връзката между човека и земята и е символ на надежда и продължителност.
Засаждането на нов живот е начин да се отдаде почит към природата и да се инвестира в бъдещето на общността.
Какво не се прави на Цветница?
На първо място, на тези, които постят, са забранени всякакви излишъци в храната, употребата на алкохол, месни ястия. Но в същото време на празника можете да ядете рибни ястия, сладкиши и да пиете хубаво вино.
Народните поверия гласят, че на този ден не трябва да се сресвате, защото това може да доведе до неприятни изненади.
Разбира се, днес подобни аргументи ще изглеждат неубедителни за мнозина. От друга страна, те могат да се тълкуват така: на светъл празник, когато си спомняме за Спасителя, вероятно не си струва да обръщаме твърде голямо внимание на личната красота. Има много други прекрасни дни за това.
Специално внимание заслужава въпросът какво да не правим у дома на Цветница. Смята се, че всички важни неща трябва да се отложат за по-късно. И почистването, съдовете се правят предварително, така че на празник просто да седнете на масата и да се насладите на общуването с любимите хора.
Това е правилен, но не стриктен подход. Наистина седмица преди Великден си спомняме влизането на Христос в Йерусалим. И, ако е възможно, наистина е по-добре да не се занимавате с къщата, а да прекарвате време в молитва и общуване.
Но ако има някакви спешни неща, те, разбира се, трябва да бъдат направени.
Възможно ли е на този ден да отидете на гробищата, да почистите гробовете, да поставите нещата в ред? По принцип не е позволено. По-добре е да вземете със себе си осветени върбови клонки и да ги поставите на надгробната плоча вместо традиционните цветя.
Има поверие, че в такива дни починалите предци очакват особено нашето внимание. Но ако загубата на любим човек се е случила наскоро, по-добре е да отложите посещението.
Кой има имен ден?
На този ден празнуват всички с имена на цветя и производните им - Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен и Ясмина.
Какво се яде на Цветница?
Това е вторият ден от Големия пост, в който е разрешено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, защото през Страстната седмица след Цветница постът е много строг и свършва на Великден.
Всички други ястия освен рибата трябва да са постни – салата от картофи, салата от фасул и картофи, яхния от сушени чушки и маслини. Може да направите свежа зелена салата или ястие от коприва, а за десерт кадаиф.
Хубаво е храната за Цветница да не е мазна, защото все пак още са пости. Сложете на трапезата за Цветница различни ядки и плодове, спретнете някое ястие с ориз или гъби. Ако искате да направите дребни постни сладки, то се съобразете в тях да няма яйца и млечни продукти.
Направете празнична питка, която да поднесете на вашите гости. Можете да направите и малки питки цветя, които ще придадат много стил на вашата трапеза за Цветница.
Вкусни предложения за празничната трапеза
Баница с лапад или коприва
Списък с продукти:
- коприва - 2 ч.ч.
- бланширан лапад 3 връзки
- зелен лук 3 връзки
- яйца 6 броя
- извара 150 г
- джоджен 1 голяма връзка
- олио 5 с.л,
- масло 2 с.л.
- кори за баница 1 пакет
- самардала 1 с.л.
- прясно мляко 30 мл.
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измиваме лапада и го поставяме в гевгир, за да се отцеди добре от водата. Отстраняваме дръжките и жилката от листата и го нарязваме.
Копривата е предварително бланширана и нарязана.
В растителната мазнина задушаваме последователно първо бялата част от нарязания зелен лук, след него и зелената част.
Прибавяме лапада, разбъркваме добре и след като той омекне добавяме и копривата.
След като течността се изпари и остане на мазнина, овкусяваме с джоджена и самардалата. Отстраняваме съда от котлона и го оставяме на страна, за да се охлади.
В купа разбиваме добре яйцата с щипка сол. Прибавяме изварата и разбъркваме сместа още веднъж. Смесваме яйчената смес с охладената зелена плънка.
В намазнена тава подреждаме от корите, като между всяка от тях разнасяме равномерно от зелената плънка.
Заливаме с разтопено масло и покриваме тавата с алуминиево фолио.
Печем в умерена фурна до готовност. Дестина минути преди да я извадим от фурната махаме фолиото, за да хване златиста коричка. Изпечената зелената баница поръсваме с малко прясно мляко и я покриваме с памучна кърпа, за да се задуши.
Поднасяме пролетната зелена вкусотия както топла, така и студена с чаша айрян и добро настроение.
Цветна торта
Списък с продукти:
За блата
- яйца - 6 бр.
- брашно - 140 г
- пудра захар - 120 г
- портокалова кора
- лимонова кора
- ванилия - 1 п.
- бакпулвер - 1 п.
- олио - за намазване на формата
- захарен сироп - за сиропиране
За крема
- сметана - 600 мл течна
За декорация
- захарна маса
- кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, докато побелеят. Прибавете настърганите портокалови и лимонови корички.
Пресейте брашното и заедно с бакпулвера и ванилията ги прибавете на порции към яйчената смес, ката разбърквате.
На дъното на тавичка с подвижен ринг, поставете домакинска хартия, а стените намажете с олио. Аз използвах сърцевидна форма, но блатът може да се изпече в кръгла или правоъгълна.
Изсипете тестото и изпечете блат в предварително загрята фурна до 180 градуса.
Охладете го и го разрежете на три части.
Сиропирайте блатовете със захарен сироп. Разбийте сметаната на гъст крем и сглобете тортата.
Облепете стените с кокосови стърготини.
От захарната маса направете предварително цветя, изсушете ги и декорирайте тортата с пролетно и цветно настроение!
Пита за Цветница
Списък с продукти
- яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
- прясно мляко - 400 мл
- кисело мляко - 3 с.л
- олио - 3 с.л.
- мая - 1 кубче прясна
- захар - 2 с.л
- сол - 1 с.л
- брашно - 1 кг
За намазване на корите
- масло - 50 г
За поръсване
- сусам
- маково семе
Начин на приготвяне:
Активирайте маята, като я разбъркайте с захарта, малко от топлото мляко и брашно. Покрийте я и оставете на топло.
Пресейте брашното и замесете хубаво еластично тесто. Покрийте го и оставете да втаса трябва да удвои обема си.
Разделете тестото на четири еднакви части и всяка разточете на обла кора.
Подредете ги една върху друга, като намажете всяка с масло без последната. Разрежете на осем части, като гледате центърът да е повече, за да направите по ваш избор декорация.
Всяко парче усучете в една посока и края подвийте надолу.
С ножица направете разрези по средата, за да получите цвете. Оставете питката на топло да втаса след което я намажете с разбития жълтък, поръсете със семена и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути.