Строга забрана се спазва на втория ден от Коледа! Не си и помисляйте да...

Има няколко неща, които е добре да сложите на масата и обичаи, които е добре да спазите и през втория ден от Рождество Христово

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/stroga-zabrana-se-spazva-na-vtoriya-den-ot-koleda-ne-si-i-pomislyayte-da Jenata.blitz.bg
Строга забрана се спазва на втория ден от Коледа! Не си и помисляйте да...

На 26 декември православната църква почита голям празник. Освен че отбелязваме втория ден на Коледа, празнуваме и християнския празник Събор на Пресвета Богородица.

На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария.

Православната църква почита на 26 декември Свети Йосиф Обручник, Свети цар Давид и също Свети Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

Свети Иосиф бил от царски род, от дома Давидов и Соломонов, внук Мататов, правнук Елиезеров, син на Иаков по природа, а на Илия по закона за кръвното сродство. Защото дядо му Матат умрял, след като се родил баща му Иаков. А Мататовата жена, майката на Иаков, била взета за жена от Мелхий, от коляното на Натан, син Давидов, и му родила Илия.

За свети Иосиф съществуват различни мнения при западните и при източните християни. Западните казват, че той до самата си кончина бил девственик, като изобщо не бил встъпвал в брак, а източните твърдят, че той имал жена и родил деца.

Така Никифор, древен гръцки историк, следвайки свети Иполит, съобщава, че той се оженил за Саломия; но не мисли (добавя той), че това е същата Саломия, която се намирала във Витлеем и е искала да бабува при неизреченото раждане на Господа; това е била друга Саломия.

Защото тя била сродница на Елисавета и на Пресвета Богородица, а тази била дъщеря на Агей, брат на Захария, бащата на Предтеча; а Агей и Захария били синове на свещеника Варахия.

На втория ден на Коледа, 26 декември, е и Денят на бащата - празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.

Имен ден празнуват Давид, Давина, Йосиф.

Има няколко неща, които е добре да сложите на масата и обичаи, които е добре да спазите през втория ден от Рождество Христово.

Според народните обичаи през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия.

Коледарите отделят от събраните дарове за благоденствието на селото - за читалището или църквата.

На този ден никой не трябва да работи.

В този дух от jenata.blitz.bg сме ви подготвили няколко чудесни предложения, които може да сложите на трапезата си през този празничен ден. Взаимствахме ги от сайта gotvach.bg.

Свински джолан в гювеч

Необходими продукти: 
  • свинско месо - 1 бр. заден джолан
  • картофи - 5 - 6 бр.
  • праз - 2 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • гъби - 5 бр.
  • чушки - 2 бр. зелена и червена пиперка
  • сини сливи - 1 шепа, сушени
  • домати - 1 к.ч. смлени
  • люти чушки - 1 бр. сушена
  • чесън - 1/2 глава
  • червено вино - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • олио
  • сол
  • червен пипер - пушен
  • дафинов лист - 2 листчета
  • салвия - 3 - 4 листчета
  • бахар - няколко зърна
  • черен пипер - няколко зърна
  • универсална подправка - готов микс за свинско месо

Начин на приготвяне:

Започваме с подготовката на свинския джолан. Използваме заден джолан с кожа. Първоначално го измийте и накиснете във вода за около час.

След това го подсушете, направете прорези по кожата, посолете го и обтрийтес микс от подправки за месо. Оставете така джолана за няколко часа в хладилника, за да поеме ароматите от подправките.

Обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. Същото направете и с морковите. Праз лука, гъбите, зелената и червената пиперка също се нарязват също на едро.

В купа поставете нарязаните зеленчуци, добавете смлените домати (може да са и от консерва) и сушени сини сливи. Най-добре сливите да са без костилка.

Подправете зеленчуците със сол и червен пипер. Прибавете зърната черен пипер и бахар. Добавете малко олио и разбъркайте хубаво.

На дъното на глинен гювеч поставете свинския джолан. Около него наредете подготвените зеленчуци. Отгоре сложете една суха люта чушка и половин глава чесън, срязана напречно. Прибавете две дафинови листенца и няколко от сушена салвия. Залейте ястието с малко червено вино и вода.

Сложете гювеча в студена фурна. Печете около четирийсет минути на 250 градуса, след което градусите се намаляват на 200. Печете още около два часа и половина, или докато месото започне да се отделя от кокала.

Свинският джолан в гювеч се поднася топъл!

Традиционен коледен щолен

Списък с продукти:

  • брашно - 500 г + допълнително за омесване
  • захар - 100 г
  • мая - 1 пакетче суха за хляб
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия - 2 пакетчета суха
  • индийско орехче - 1 щипка настъргано
  • карамфил - 1 щипка смлян
  • кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна
  • сол - 1 щипка
  • масло - 200 г краве разтопено и охладено
  • бадеми - 60 г счукани
  • стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк
  • череши - 100 г захаросани
  • портокали - 60 г захаросани портокалови кори
  • лимони - 60 г захаросани лимонови кори
  • марципан - 120 г
  • масло - разтопено за поръсване
  • захар - пудра за поръсване

Начин на приготвяне:

Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.

В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята.

Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.

Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.

След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Продава се в по-големите супер маркети.

Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.

Щоленът се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.

Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.

 

Горещи

Коментирай