На 26 декември православната църква почита голям празник. Освен че отбелязваме втория ден на Коледа, празнуваме и християнския празник Събор на Пресвета Богородица.
На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария.
Православната църква почита на 26 декември Свети Йосиф Обручник, Свети цар Давид и също Свети Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Йерусалим.
Свети Иосиф бил от царски род, от дома Давидов и Соломонов, внук Мататов, правнук Елиезеров, син на Иаков по природа, а на Илия по закона за кръвното сродство. Защото дядо му Матат умрял, след като се родил баща му Иаков. А Мататовата жена, майката на Иаков, била взета за жена от Мелхий, от коляното на Натан, син Давидов, и му родила Илия.
За свети Иосиф съществуват различни мнения при западните и при източните християни. Западните казват, че той до самата си кончина бил девственик, като изобщо не бил встъпвал в брак, а източните твърдят, че той имал жена и родил деца.
Така Никифор, древен гръцки историк, следвайки свети Иполит, съобщава, че той се оженил за Саломия; но не мисли (добавя той), че това е същата Саломия, която се намирала във Витлеем и е искала да бабува при неизреченото раждане на Господа; това е била друга Саломия.
Защото тя била сродница на Елисавета и на Пресвета Богородица, а тази била дъщеря на Агей, брат на Захария, бащата на Предтеча; а Агей и Захария били синове на свещеника Варахия.
На втория ден на Коледа, 26 декември, е и Денят на бащата - празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.
Имен ден празнуват Давид, Давина, Йосиф.
Има няколко неща, които е добре да сложите на масата и обичаи, които е добре да спазите през втория ден от Рождество Христово.
Според народните обичаи през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия.
Коледарите отделят от събраните дарове за благоденствието на селото - за читалището или църквата.
На този ден никой не трябва да работи.
В този дух от jenata.blitz.bg сме ви подготвили няколко чудесни предложения, които може да сложите на трапезата си през този празничен ден. Взаимствахме ги от сайта gotvach.bg.
Свински джолан в гювеч
- свинско месо - 1 бр. заден джолан
- картофи - 5 - 6 бр.
- праз - 2 стръка
- моркови - 2 бр.
- гъби - 5 бр.
- чушки - 2 бр. зелена и червена пиперка
- сини сливи - 1 шепа, сушени
- домати - 1 к.ч. смлени
- люти чушки - 1 бр. сушена
- чесън - 1/2 глава
- червено вино - 100 мл
- вода - 100 мл
- олио
- сол
- червен пипер - пушен
- дафинов лист - 2 листчета
- салвия - 3 - 4 листчета
- бахар - няколко зърна
- черен пипер - няколко зърна
- универсална подправка - готов микс за свинско месо
Начин на приготвяне:
Започваме с подготовката на свинския джолан. Използваме заден джолан с кожа. Първоначално го измийте и накиснете във вода за около час.
След това го подсушете, направете прорези по кожата, посолете го и обтрийтес микс от подправки за месо. Оставете така джолана за няколко часа в хладилника, за да поеме ароматите от подправките.
Обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. Същото направете и с морковите. Праз лука, гъбите, зелената и червената пиперка също се нарязват също на едро.
В купа поставете нарязаните зеленчуци, добавете смлените домати (може да са и от консерва) и сушени сини сливи. Най-добре сливите да са без костилка.
Подправете зеленчуците със сол и червен пипер. Прибавете зърната черен пипер и бахар. Добавете малко олио и разбъркайте хубаво.
На дъното на глинен гювеч поставете свинския джолан. Около него наредете подготвените зеленчуци. Отгоре сложете една суха люта чушка и половин глава чесън, срязана напречно. Прибавете две дафинови листенца и няколко от сушена салвия. Залейте ястието с малко червено вино и вода.
Сложете гювеча в студена фурна. Печете около четирийсет минути на 250 градуса, след което градусите се намаляват на 200. Печете още около два часа и половина, или докато месото започне да се отделя от кокала.
Свинският джолан в гювеч се поднася топъл!
Традиционен коледен щолен
Списък с продукти:
- брашно - 500 г + допълнително за омесване
- захар - 100 г
- мая - 1 пакетче суха за хляб
- прясно мляко - 250 мл
- ванилия - 2 пакетчета суха
- индийско орехче - 1 щипка настъргано
- карамфил - 1 щипка смлян
- кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна
- сол - 1 щипка
- масло - 200 г краве разтопено и охладено
- бадеми - 60 г счукани
- стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк
- череши - 100 г захаросани
- портокали - 60 г захаросани портокалови кори
- лимони - 60 г захаросани лимонови кори
- марципан - 120 г
- масло - разтопено за поръсване
- захар - пудра за поръсване
Начин на приготвяне:
Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.
В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята.
Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.
Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.
След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Продава се в по-големите супер маркети.
Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.
Щоленът се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.
Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.