logo

Тези грешки при чистене могат да ви струват здравето!

Тези грешки при чистене могат да ви струват здравето!

Миенето и търкането могат да станат причина за някои заболявания

За някои домакини чистенето е изтощителен и изключително неприятен процес. За други пък точно обратното. Те обичат да се вихрят с парцала, защото знаят, че след това домът им ще бъде уютен и ще блести от чистота.

Колкото и странно да звучи, миенето и търкането могат да повлияят негативно на вашето здраве. И дори да бъдат причина за някои заболявания. 

Ако и вие правите част от нещата, за които днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем, е добре да се замислите. Може би причината за постоянното ви неразположение се крие във факта, че при почистването допускате някои основни грешки, които имат изключително вредни последици. 

Всяка домакиня трябва да знае този трик за почистване на пералнята

Ето за какво трябва да внимавате, когато привеждате дома си в ред: 

Не миете дъската след рязане на сурово месо

Суровото месо съдържа патогенни микроби, които при поглъщане могат сериозно да навредят на човешкия организъм. Ето защо, след като сте рязали месо или риба, е необходимо да измиете дъската много внимателно. 

Между другото, най-добре е да имате няколко - една за зеленчуци, една за хранителни стоки и една за хляб.

Чистите плота и масата с агресивни препарати

Плотът и масата за хранене са повърхности, които постоянно са в контакт с храната. Следователно вредните химикали от почистващите препарати могат бързо и лесно да попаднат в организма.

Чуден трик за по-лесно почистване на плочките

За почистване на такива повърхности си струва да използвате най-неутралните средства или напълно да забравите за битовата химия, заменяйки я с натурални вещества: лимонов сок или сода, които също се справят много добре със замърсяванията. 

Не спазвате мерките за безопасност при работа с хлор

Важно е да използвате всички почистващи продукти с хлор според инструкциите. Не забравяйте да отваряте прозореца и да си сложите респиратор и ръкавици. Ако чистите в стая без прозорци, трябва да държите вратата и прозорците в съседната стая отворени.

Пренебрегвайки тези правила, може не само да получите изгаряне на лигавицата заради вдишването на хлорни пари, но и да се натровите сериозно. Освен това кожата на ръцете ви може да пострада от контакта с химикалите.

Не изплаквате достатъчно повърхностите с вода

След всяко почистване по повърхността остава по малко от почистващото средство, което през ръцете влиза в организма. Някои вещества в състава на битовата химия са склонни да се натрупват или отделят много бавно, което допълнително провокира заболяване и общо влошаване на състоянието.

3 грешки в почистването, които правят апартамента още по-мръсен

Необходимо е да изплаквате обилно всички повърхности, особено тези, които сте почистили с агресивни препарати.  

Твърде често използвате отровна химия

Не винаги има нужда от агресивни почистващи препарати. Можете да избършете праха и да измиете пода с чиста вода, а мивката, ваната и дори тоалетната чиния могат да бъдат третирани с екологично чисти продукти (лимонена киселина, оцет, горчица на прах).

Злоупотребата с токсични химикали няма да направи повърхността по-чиста, но за сметка на това може да ви натрови. 

Пренебрегвате професионалното почистване

Редовното поддържащо почистване с меки почистващи препарати е по силите на всеки, но чистенето на тапицерията на дивана, премахването на упоритите замърсявания и дезинфекцията на всички повърхности е далеч по-трудно занимание.

Някои петна не могат да бъдат премахнати без използването на професионални продукти и специални устройства. Опитвайки се да го направите сами, рискувате не само да разрушите повърхността, но и да бъдете в продължителен контакт с много отровни прахове и спрейове, да получите изгаряне или да се  натровите.

Най-често срещаните грешки, които правим при почистване на дома си

Ето защо понякога се налага да прибягвате до услугите на професионалисти. Достатъчно е това да се случва веднъж годишно.

Смесвате отровни вещества самостоятелно

В опит да създадете супер почистващ продукт, не трябва сами да смесвате различни вещества от аптечката и съдържанието на кухненските рафтове. Например, от хлор и спирт, вместо очаквания дезинфектант, ще се получи хлороформ - опасно вещество, което причинява замаяност, отравяне и загуба на съзнание, дори смърт.

Строго е забранено смесването и на белина на хлорна основа и амоняк. Белината, смесена с оцет пък, може да причини тежко отравяне, а в малки концентрации - изгаряне на лигавицата и гадене. 

Дръжте почистващите препарати на достъпни места 

Този съвет е особено подходящ за семейства с деца, домашни любимци или възрастни хора.

С този малък трик почистването на мухъла от фугите в банята е като детска игра

Битовата химия на достъпно място е пряка заплаха за живота и здравето, защото приличащите си едни с други бели прахове могат да бъдат лесно объркани. А приятният аромат и яркият цвят на опаковката са допълнителни детайли, които привличат вниманието. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай