logo

Най-често срещаните грешки, които правим при почистване на дома си

Най-често срещаните грешки, които правим при почистване на дома си

Направили сте основно почистване на дома си, вече сте капнала от умора, но сте изключително щастлива, гледайки резултата от упорития ви труд, и ви се иска да натиснете някакво невидимо копченце, с което да запаметите завинаги резултата. За съжаление, можем само да си мечтаем за това.

И въпреки че технологичният пробив вече ни е дал доста помощници в домакинството, по-голямата част от задачите оставят да лежат на рамената ни.

Повечето хора, включително и опитните домакини, често допускат грешки, които оказват значително влияние върху ефективността на процеса. И не се замислят, че главната цел на почистването е да се отстранят всички бактерии, които носят зарази и могат да навредят на здравето ни. 

Задължително трябва да знаете тези неща при чистенето на дома, могат да ви струват здравето и живота (СНИМКИ)

Днес от jenata.blitz.bg ще насочим вниманието ви към най-често срещаните грешки, които се допускат при почистването. Ако успеете да ги избегнете, няма да правите едно и също нещо по 100 пъти и ще ви остане много свободно време, което да отделите на децата си. 

Не използвайте обикновен препарат, когато миете дъската за рязане

Най-често, когато подготвяме нещо за хапване в кухнята, използваме дъска, на която режем различните продукти. И сме наясно с неоспоримата истина, че след нарязването на всеки един продукт трябва да я измием. Въпреки това специалистите твърдят, че обикновена гъба и веро не са достатъчни, за да предотвратят замърсяването.

Не искате да губите ценно време в почистване на дома си? С тези 5 трика всичко ще се превърне в детска игра

За да гарантирате безопасността на продуктите в кухнята, трябва да накиснете дъската в почистващ разтвор. Най-добрият начин е да имате няколко дъски за рязане и всеки път да ги използвате при обработката на едни и същи продукти. 

Не съхранявайте четката за зъби в шкафа

На пръв поглед шкафът е среда, свободна от микроби, защото е скрита от прах и други замърсители. Въпреки това поставянето на четка за зъби на тъмни места може да има отрицателни последици. Липсата на светлина, според експертите, насърчава развитието на бактериите. Всъщност, по-хигиенично е да оставите четката си върху мивката, но не забравяйте да затваряте капака на тоалетната чиния, когато пускате водата! 

Не мийте прозорците, когато навън грее слънце

Много домакини използват слънчевото време, за да измият прозорците на дома си. И допускат огромна грешка! Най-добре е с този процес да се заемете, когато навън е облачно.

12 неща, заради които в дома ви цари вечен безпорядък (СНИМКИ)

Работата е там, че от горещината препаратът за прозорци изсъхва още преди да сте се заела с бърсането. Така вместо да почистите бързо, ще трябва да пръскате отново и отново и миенето ще се проточи с часове. 

Винаги почиствайте дистанционното на телевизора

Всеки ден дистанционното управление се пипа от няколко души, а вие дори не сте се замисляла, че то трябва да се чисти. Дистанционното управление на телевизора трябва да се почиства с дезинфектант веднъж седмично.

Как правилно да изчистите прахта в дома си, всички допускаме огромна грешка!

Това важи и за други предмети, като дръжки на вратите, кранове, компютърна клавиатура и т.н. 

Не връщайте мократа четка за тоалетната на мястото й

След почистването на тоалетната, четка не трябва да се поставя обратно на мястото й. Това води до нарастване на патогенната микрофлора.

Най-честите и големи лъжи, които си казваме, за да не чистим вкъщи

Специалистите по почистване съветват да я закрепите върху седалката и да изчакате, докато изсъхне напълно. 

Винаги измивайте чантичките за пазаруване

Мнозина от нас забравят, че чантичките за пазаруване трябва да се мият от време на време. В крайна сметка, по тях може да се развие патогенна микрофлора.

Тези прости тайни за чисто и искрящо пране научихме от служителите в 5-звездните хотели! Тествайте ги и няма да съжалявате!

Можете да измиете чантите за покупки ръчно или в пералнята, като преди това сте ги обърнала наобратно. 

Не правете кръгови движения при почистване с гъба  

Експертите по почистване са убедени, че този метод е един от най-лошите и с него няма да изчистите, а само ще преместите мръсотията от едно място на друго. 

Най-мръсното нещо в кухнята е... гъбата

Ако почиствате по схемата "S" (от ляво на дясно, движейки се бавно по повърхността), ще отстраните замърсяването напълно и ще имате чиста повърхност.  

Почиствайте частите на блендера поотделно

След като сте използвала блендера, не е достатъчно да го залеете с гореща вода и препарат.

Да изчистим до блясък микровълновата! При това само за ПЕТ минути

Най-добре е да махнете ножчетата и да ги измиете отделно, за да предотвратите натрупването на мръсотия./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай

Marieta

Marieta 14.03.2019 14:45

Po typi syveti ne sym chela dosega.