logo

Тези места в апартамента крият огромни опасности за здравето!

Тези места в апартамента крият огромни опасности за здравето!

Те са истински развъдник на болести, които лесно може да лепнете, особено ако не сте от най-големите почитатели на прахосмукачката и парцала

Много хора смятат дома си за остров на безопасността, където могат да се отпуснат, да забравят за суматохата на града и да се потапят в свят на спокойствие и блаженството.

За съжаление, не всяко кътче на жилището е безопасно. Оказва се, че в апартамента има достатъчно места, които крият опасност за здравето. Те са истински развъдник на болести, които лесно може да лепнете, особено ако не сте от най-големите почитатели на прахосмукачката и парцала. 

Едно от най-опасните места в цялата къща е банята, казва специалистът дерматовенеролог Светлана Яковлева. 

Ето как апартаментът ви ще заблести от чистота само за 15 минутки

"Съмнявам се, че всички редовно правите мокро почистване с продукти, съдържащи хлор, така че силно препоръчвам да не се разхождате в банята без предпазни обувки, тъй като гъбичките обичат мокри, влажни и неосветени зони, ъгли, тавани, горни и долни зони на стените, където е трудно да се достигне", предупреждава тя.

Според експерта, контактът с гъбичките може да предизвика развитие на онихомикоза – заболяване на ноктите.

Мухълът е друг опасен източник на болести, добавя тя. "Работата е там, че мухълът произвежда специфични токсини и те, заедно със спорите, могат да проникнат в белодробната ви тъкан, да седят там и да провокират заболявания като астма и пневмония", посочва Яковлева.

Особено опасна, по думите й, е черната плесен, която е изключително отровна. ""Оризовите" народи (Китай, Япония) са изгаряли къщите си, ако в тях се появи черна плесен, тъй като тя може да донесе смърт със себе си", обяснява експертката.

3 грешки в почистването, които правят апартамента още по-мръсен

Сериозни кожни заболявания могат да бъдат прихванати от замърсените повърхности на тоалетната чиния, нейния ръб, както и мивките. 

"В тоалетната опитвайте да избягвате контакта на гола кожа с чинията, дори ако сте я изтъркали с гъба и парцал преди минута. Остатъците от бактерии или химикали, които сте нанесли, могат да раздразнят кожата", алармира още Яковлева.

Като най-мръсни места в жилището тя определя дръжките на тоалетната и на входната врата, както и кранчето. Ако след като човек се докосне до тези зони, не измие ръцете си или не използва антисептик, има голям риск от заразяване с чревни инфекции, предупреждава лекарката. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай