Тези неща са в състояние да прецакат всеки дом, бързо ги изхвърлете! (СНИМКИ)

Тези неща са в състояние да прецакат всеки дом, бързо ги изхвърлете! (СНИМКИ)

За да може наистина да си починем и да възстановим силите си, домът ни не трябва да е като от корица на лъскаво списание, а да разполага с най-необходимите вещи, които да са подбрани и разположени по правилния начин

Създаването на перфектния интериор е мечтата не само на всеки дизайнер, но и най-обикновения човек. Много често, когато правим ремонт в дома си, преследвайки актуалните тенденции, забравяме за дребните детайли и изобщо не се замисляме, че красивата картина, която първоначално е била в главата ни, може да се окаже неподходяща за нормалното ни и комфортно съществуване.

Цветовата схема и интериорът като цяло оказват значително влияние върху настроението и благосъстоянието на човека. За да може наистина да си починем и да възстановим силите си, домът ни не трябва да е като от корица на лъскаво списание, а да разполага с най-необходимите вещи, които да са подбрани и разположени по най-правилния начин. 

Да се ориентираш в модните тенденции, вслушвайки се в съветите на добрия дизайнер, е най-правилното нещо, което един собственик на жилище може да направи, преди да се захване с преустройството. Това обаче си е разход, който не всеки може да си позволи. Затова днес от  jenata.blitz.bg ще ви представим 12 от най-разпространените грешки, които можете да допуснете по време на ремонт и които със сигурност ще развалят интериора на апартамента ви. Ще ви дадем и ценни съвети, с чиято помощ ще успеете да ги избегнете.

Липса на контакти на нужните места

Много често, когато планираме разположението на нещата в дома си, не се замисляме за местата, на които трябва да има розетки. А от тези незабележими на пръв поглед части от интериора зависи страшно много. Ако решите да поставите лампиона или телевизора прекалено далеч от най-близкия контакт, рискувате да се сдобиете с куп разклонители с дълги и грозни черни кабели. Освен че изглеждат неестетично, непрекъснато ще се спъвате в тях. 

Мечта: Стогодишна къща се превърна в палат след здрав ремонт! (СНИМКИ)

За да избегнете тази грешка, най-добре е предварително да пресметнете нужния брой контакти в зависимост от типа на стаята. Ако по някаква причина това е невъзможно, поставете двойни гнезда в ъглите на помещението и обмислете къде планирате да поставите мебелите.  В допълнение, може би е по-добре напълно да се откаже от декоративната лампа, отколкото да се сдобиете с допълнителни кабели.

Евтина посуда

Простите евтини чинии развалят не само стилния интериор, но и настроението. Сигурно много хора си имат причина да пазят красивите си чинии и чаши за специални поводи, а за всекидневието да използват грозна посуда.

Жена разруши апартамента си до основи, за да го даде под наем - ремонтът превърна малка кутийка в бижу! (СНИМКИ)

Времето на празните рафтове по магазините обаче отдавна отмина, така че по-добре извадете сервизите, които вадите само за гости! А от старите се отървете веднага! Ще се почувствате много по-добре, ако сутринта изпиете кафето си в хубава порцеланова чаша, а не в евтина, купена от най-близкия супермаркет.

Саксии за цветя с различен размер

Саксиите са важен елемент от декора, който често е несправедливо пренебрегван. Неправилно избраните или неподходящи саксии могат сериозно да прецакат интериора на дома ви. Това важи в най-голяма сила за евтините пластмасови изделия. И тук въобще не говорим, че всички саксии трябва да са едни и същи. Важно е да се съчетават хармонично и да се вписват в интериора. 

Квартира от 27 квадрата се превърна в жилище със спалня, кухня, баня и хол след вълшебен ремонт (СНИМКИ)

Освен с дизайна на апартамента, е добре да се съобразите и с цветята, които ще стоят в тях. Да не говорим, че правилно подбраните саксии ще добавят нов акцент в помещението.  

Неуместен декор

Тук в пълна сила важи правилото на съвременния дизайн: всички елементи от интериора трябва да са функционални. Например, ако декоративните буркани в кухнята или кутийките в хола са празни, е добре да ги напълните с нещо, или прост да се откажете от тях. Същото се отнася и за плакатите с примитивни графики, стикерите и евтините картини по стените. Те не носят в себе си никакъв смисъл, а само развалят цялостния вид на помещението. 

Семейство направи голяма грешка при ремонта на апартамент и сега не може да го продаде (СНИМКИ)

Най-добре е да се отървете от всички ненужни безжизнени вещи като стари вази, излишни статуетки, декоративни възглавнички и изкуствени растения. Опитайте да свалите и стикерите и плакатите от стената, защото те не отразяват индивидуалността ви. Избягвайте имитациите и се опитайте да създадете интериор, който да говори за личността ви. 

Голям фотопринт

Преди време натуралистичните фототапети бяха страшен хит. Снимки на плодове и зеленчуци можеше да се видят в много кухни, а изображения на риби и морското дъно красяха стените на хиляди бани. Проблемът е, че обектите върху тях изглеждат като истински, но в същото време са гигантски по размер, т.е. плодовете и зеленчуците са големи колкото главата ви, а по този начин се губи естественото  съответствие.

Искате да преобразите дома си? Ето как може да го направите много бързо и без скъп ремонт (СНИМКИ)

Откажете се от ярките фототапети с големи размери за сметка на по-реалистичните и лаконични неща. За декорация можете да използвате мозайка, керамични плочки или живопис. 

Излишни повърхности 

Факт е, че в помещението трябва има достатъчно пространство за съхраняване на разнообразни вещи. Важно е обаче да не се прекалява с броя на рафтовете, нишите, масичките за кафе и другите повърхности. Те събират излишен прах и създават само хаос, привличайки излишни ненужни неща.

8 неща в дома ви, които са енергийни вампири

Добре е предварително да пресметнете колко неща смятате да разположите по полиците и шкафовете  и въз основа на това да планирате откритите повърхности. Можете дори да изготвите план, в който да посочите коя вещ къде ще бъде поставена. И в същото време не забравяйте за важните интериорни решения като например къде ще съхранявате обувките си.

Неправилно осветление

Живеем в триизмерно пространство, затова и жилищата ни се нуждаят от повече от един вид осветление. Има четири нива на осветление. Горно - полилеите на тавана и вградените светлини. Първо средно - стенни и подови лампи. Второ средно - лампи по масите, скринове и нощни шкафчета. Долно - лампи, вградени в пода и плочите. Ако осветлението в помещението е многостепенно, ще успеете да подчертае пространството и ще го направите по-удобно. 

Павел ремонтира кухня от 5 кв. метра и я превърна в райско място за всяка домакиня!

Добре е да помислите за различни варианти за осветяване на стаята, защото за семейна вечеря или сбирка с приятели ще ви е нужна една светлина, а за работа и четене - съвсем друга.  

Прекалено ярък и разнообразен текстил

Крещящите цветове могат да бъдат доста подходящи, но в комбинация с яркия текстил общата картина може да се окаже изключително груба и безвкусна. Ето защо е важно да изберете текстил, който да съответства на цялостния стил на интериора. Ако спалнята ви е декорирана в пастелни цветове, не си купувайте спално бельо с леопардов принт. Ако сте избрали дискретен стил във всекидневната, не бива да размивате интериора с многоцветни декоративни възглавници и твърде ярки завеси. 

10 безпогрешни идеи, с които ще добавите уют в спалнята си (СНИМКИ)

Най-добре е текстилът за спалнята и банята да е неутрален, за да може да се впише по най-добрия начин в интериора. Ако обичате яркото спално бельо, просто застелете леглото с дълго покривало. Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание: текстилът в дома ви може да бъде контраст, но не трябва да се отличава от общата концепция. 

Интериор в стил етно

Преди около 15-ина години 100% етно интериор беше истински хит. Обикновено на снимка той изглежда много стилно и красиво, но в реалния живот е напълно непригоден. Японският стил например е прекалено минималистичен, арабският и индийският - прекалено претенциозен и непрактичен, а скандинавският - доста скучен.

Спалня на балкона - защо не? (СНИМКИ)

Ако все сте привърженик на етното, е по-добре в дома ви да присъстват само отделни елементи, например килими с необичаен орнамент, арабски мозаечни лампи и фигури от камък и дърво ще бъдат подходящи за хол, издържан в екостил. Модерният еко стил е най-хармоничният начин за съчетаване на екологични материали, етнически изделия и класически мебели в едно помещение. 

Проблем с контраста 

Интериор, издържан в една цветова гама, изглежда много скучно. Поне така твърдят много дизайнери и съветват да не се страхуваме от цветовете. В резултат на това на мода дойде интериорът с ярки контрастни мебели и елементи от декора. Цветовете са хубаво нещо, но най-важното тук е да не  прекалявате, защото много лесно жизненото пространство може да се превърне в музей на съвременното изкуство.

Ето как да се отървете от мухъла в дома си, който може да съсипе здравето ви!

Използвайте един цвят като фон. Нека основният цвят на стаята остане кафе или сиво, но добавете няколко контрастни елемента, които ще направят интериора по-обемен и оживен. Например, изберете  по-тъмен килим или мебели, които няма да се сливат с интериора.  

Груби спортни уреди

Спортът е страхотно нещо, но трябва много добре да оцените възможностите на апартамента си и дали можете да си позволите големият велоергометър или бягащата пътечка да открадне сантиметрите, от които имате толкова голяма нужда. Да не говорим, че с времето тези уреди често се превръщат в закачалки за дрехи и изглеждат повече от ужасяващо сред останалите перфектно подбрани вещи. Може би за домашните си занимания е най-добре да разчитате на по-малки уреди като гирички, тежести, килимче за разтягане и фитбол?

15 страхотни идеи как да превърнете старите си мебели в луксозни

Ако наистина спортувате редовно, най-добре е да си оборудвате специално спортно ъгълче, което да оградите с параван. Ако обаче се сещате за домашните тренировки веднъж месечно, продайте уредите, които само загрозяват апартамента ви и си вземете карта за фитнеса. Там със сигурност ще спортувате по-редовно!  

Необмислени аксесоари за домашните любимци 

Когато говорим за аксесоари за домашни любимци, нямаме предвид само обемистите къщи, но и съдовете за храна и вода. Повечето хора изобщо не се притесняват от вида им и купуват първото, което им попадне в зоомагазина. В резултат на това в добре обзаведената им кухня се озовават всякакви купички в ярки цветове, а в дневната стои грозна стойка, за да може котката да не си точи ноктите по скъпите мебели. 

Искате да обновите гостната си? Ето как да го направите с помощта на един цветен предмет

За да не прецака домашният любимец упорития ви труд, е добре да отделите малко повече време в търсене на подходящите аксесоари. Можете дори да му вземете мебели по поръчка. Със сигурност ще ви излезе по-скъпо, но пък всичко в дома ви ще е пресметнато до най-малкия детайл. 

Друг проблем са котешките тоалетни, които обикновено стоят в банята. Вратата на това помещение е непрекъснато отворена, което определено не е много естетично. За да решите проблема, във вратата можете да направите специален отвор, през който котаракът да преминава. Това е много удобно и практично! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай