Лятото винаги е свързано с изобилие от пресни плодове и зеленчуци, особено краят на сезона. Именно тогава може да си купите и най-вкусните дини.
Сезонът на дините е в разгара си и може да ги намерите буквално навсякъде - по пазарите, край пътищата и в магазините. Как обаче да разберете, че сладкото изкушение не е бъкано с химикали, за да не си купите отрова?
Опитните градинари и агрономи препоръчват закупуването на специално устройство, което може да се използва за измерване на количеството нитрати в продуктите.
Естествено, не всеки разполага с подобна джаджа и се налага да прибягва до други методи, за да провери безопасен ли е продуктът.
Един от тях е водата. Този метод е подходящ за тези, които вече са купили диня, занесли са я у дома и едва след това са решили да разберат какъв вид "звяр" са си взели.
Първият вариант е да вземете кофа, да я напълните с вода и да поставите динята в нея. Ако остане да плува като плувка на повърхността, значи всичко е наред, но ако потъне на дъното - пълна е с нитрати.
Вторият вариант е малко по-прост. Трябва да налеете чаша вода и да поставите парче пулпа от динята в нея. В идеалния случай водата трябва да остане чиста, но ако внезапно стане червена или розова, това означава, че сте купили диня с химикали.
Има и още един старомоден трик, с който може да проверите дали продуктът е чист. За него се нуждаете от малко йод.
Инструкциите са много прости - отрежете парче диня и капнете малко йод върху него. Пулпата, оцветена в кафяво, е подходяща за консумация. Ако обаче динята стане синя, зелена или лилава, по-добре е да не я ядете.
Може да проверите дали динята не е пълна с нитрати и на място, при продавача. Теглото на ранните плодове не трябва да надвишава 5-7 кг. Ако е повече, най-вероятно вътре има химия.
Опашката на динята трябва да е суха, жълта и тънка. Жълтото петно трябва да е равномерно, а ивиците - контрастни. Всички отклонения не са нормални.
Тъмните петна или неравности по кората са признак за наличие на нитрати.
И нещо много важно: експертите категорично не препоръчват купуването на вече нарязани дини.
Всеки продукт, включително и динята, е защитен от кора, но ако пулпата е "отворена за света", вредните микроорганизми от околната среда бързо започват да проникват в нея, дори ако динята е увита с фолио. Най-добре е да купите цяла малка диня, отколкото половината от голяма. /jenata.blitz.bg