На 18 декември православната църква почита Свети Модест.
Св. Модест живял през VI век. Първоначално бил игумен на манастира на преподобни Теодосий Велики в Палестина. През 614 г., след разоряването на Йерусалим от персийците и отвеждането в плен на Йерусалимския патриарх Захарий, Модест е определен да ръководи патриаршеската катедра.
Той полага усилия да се запазят от разрушаване редица християнски храмове в Светите земи. Впоследствие е избран за Йерусалимски патриарх. Умира на 97 години – на 18 декември 634 г.
Според народните вярвания, заедно със Св. Георги, Св. Модест е почитан като закрилник на домашните животни, най-вече на едрия домашен и впрегатен добитък.
Легендите разказват, че той научил хората как да впрягат воловете и да орат нивите си. Затова е почитан и като покровител на земеделци, орачи и колари. По-рядко го тачат и като патрон на овчарите.
Народният култ към Св. Модест е разпространен предимно в южните планински селища в Пиринския край и сред населението в Странджа и Родопите, тъй като основният поминък на хората в тези райони било животновъдството.
Според народните вярвания Св. Модест, наравно със Св. Георги, бил покровител на земеделци и овчари, на едрия и дребния рогат добитък.
Сред българските преселници от Беломорска Тракия и Мала Азия е разпространено поверие, че светецът научил хората как да впрягат добитъка и да орат с него. Затова те много го почитат и го наричат ,,яв. Моно".
Върху иконите, рисувани в т.нар. народен стил, Св. Модест е изобразяван в обкръжението на пасящи или впрегнати в рало крави или волове, а също и овце. Повсеместен е обичаят на празника му да не впрягат в каруци воловете, биволите и кравите.
За тяхно здраве, а също на орачите, пастирите и коларите, се раздават хляб и/или варено жито.
Много тържествено почитат този ден в Странджа. Сутринта в семействата, които се занимават със земеделие, жените месят специален хляб с квас (арта) и приготвят варено жито. Всички отиват на църква, като жените носят хляба и житото, а мъжете – крини с пшеница.
Хлябовете и вареното жито се подреждат под иконата светеца и след литургията свещеникът ги благославя със специална молитва. Донесената в крини пшеница се дарява на храма. Ако в някой дом домашните животни често умират, собствениците им даряват на иконата на Св. Модест в този ден метални вотиви (оброчни фигури) във вид на рогца или хомотле (малко яремче).
Среща се и обичаят под домашната икона да се поставя хомот, върху него да се постила кърпа и върху нея поставят питата за впрегатните животни – след това я прекадяват с тамян и я раздават.
В някои села хлябът за здравето на орачите и впрегатния добитък се маже с осветено в църквата олио и/или с мед – за да са мазни шиите на животните и да не ги болят при впрягане.
Жените раздават обредните хлябове, като тичат, за да са здрави животните. В някои села вярват, че тази, която първа раздаде хляба си, първа ще свърши и жътвата през лятото.
В Пиринско, където празникът е известен като Модю, Модеус или Моюс, палят и свещи за здравето на домашните животни – в църквата или върху хомота, както и закрепени върху рогата на животните. От хляба и житото, които раздават, запазват по малко и ги добавят към храната на добитъка.
В Родопите за здравето на тези животни жените приготвят нечетен брой малки питки, които раздават в махалата или в селото.
Точно в среднощ преди празника се подновява квасът. Месят се нечетен брой обредни погачи от чисто пшеничено брашно. Отгоре се украсяват с Просфорник – дървен печат с кръст и инициали. На деня се освещават църкви.
Жените раздават погачи за здраве на домашния добитък. Раздава се и варено жито. Онази част от хляба, която е украсена с просфорник, се слага в кърмата на животните.
Който има болно животно, оставя пред иконата на Св. Модест метални изображения на заболялото животно.
Ако живеете в районите, където светецът е на почит, от jenata.blitz.bg ви предлагаме две рецепти, които открихме в gotvach.bg, с които да се подготвите за празника.
Домашен хляб с квас
Необходими продукти:
квас - 200 мл
мед - 1 ч. л.
сол - 15 гр.
брашно - 750 - 800 гр.
вода - 400 мл. хладка
Начин на приготвяне:
След като извадите кваса, е добре да го подхраните с 2 с.л. брашно и малко хладка вода и да го оставите на стайна температура. След 2.30 ч. ще бъде готов за използване.
Изсипвате част от брашното, правите кладенче и изсипвате разтворения в хладката вода мед, солта и бъркате да стане на каша. Към нея добавяте отделения квас и започвате да добавяте брашно и да замесвате постепенно.
Тестото с квас става малко по-меко от тестото с мая. След като го омесите, го покривате с фолио и го оставяте да втаса. За този процес са необходими около 2-3 часа.
Когато е готова, внимателно се премества с тавата за печене, оформя се, поръсва се с брашно и се нарязва отгоре с нож.
Оставя се още 1 час да почине, след което се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса, като при слагането на питката във фурната намалявате на 220 градуса. Пече се до зачервена, вкусна коричка.
Как да си отгледате квас - в компотен буркан сложете 3 лъжици пълнозърнесто брашно, сока от 2 зърна грозде и малко водичка, разбъркайте с дървена лъжица, за да получите гъста каша като за кекс.
Оставете на топло и всеки ден махайте по 3 лъжици и добавяйте хладка вода и брашно.
На петия или шестия ден може да замесите хляба по тази рецепта.
Варено жито
Необходими продукти:
жито - 300 г
пудра захар - 1 ч. ч.
канела - 1/2 пакетче
лимонова кора
ванилова захар - 1 пакетче
галета - 3 с. л.
Начин на приготвяне:
Накиснете житото в студена вода за около 2 часа. Измийте го под течаща вода. Сварете го в подходящ съд, докато зрънцата се разпукнат.
Измийте готовото жито отново под течаща вода и го разстелете върху чиста хавлиена кърпа. Оставете го за 7-8 часа, за да се подсуши.
Сложете житото в подходяща купа, прибавете пудрата захар, галетата, канелата, ваниловата захар и настърганата лимонова кора. Разбъркайте до хомогенност. Може да добавите и орехови ядки.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!