Тази събота – на 23 декември Православната църква чества паметта на Преподобни Наум Охридски. Днес имен ден празнуват хората със „скъпоценни“ имена.
Интересно е да се отбележи, че името Бисер е българско и има значението на „перла“. Наум пък е древногръцко име, което означава „утешител“.
Той е най-малкия от учениците на светите братя Кирил и Методий, и е родом от град Девол, Македония, наставлявал в Христовата вяра, там се подвизавал и починал в 910 година. Мощите му са източник на изцерения.
Любопитно е да се отбележи, че през 893 г. на историческия църковнонароден събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар вместо приелия монашество св. Борис–Михаил, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, който работил там седем години. После той построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.
Преп. Наум Охридски умрял на 23 декември 910 година, когато се и празнува неговата памет. Но навярно поради това, че тогава е зимно време, а при това и Коледен пост, още от дълбока древност Охридската архиепископия, закрита като самостоятелна през 1767 година, установила 20 юни като ден за по-тържествено чествуване на неговата памет.
Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като оставил всичко, последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник.
Именно заради Преп. Наум Охридски и връзката му с Охрид от jenata.blitz.bg предлагаме да видите как може да приготвите уникална шкембе чорба по охридски.
ШКЕМБЕ ЧОРБА ПО ОХРИДСКИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 кг сварено шкембе
5 с. л. брашно
1/2 ч. ч. олио
4 скилидки чесън
магданоз за поръсване
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сол
2 с. л. вегета
1 1/2 л вода
1 с. л. горчица
НАЧИН НА ПРИГОТВАНЕ:
• В тенджера се наливат 1 1/2 л вода и се кипва. Слага се свареното шкембе, подправя се с вегета, черен пипер и сол и се разбърква.
• Олиото се нагорещява в тиган, сипва се брашното и се запържва, като се бърка. Когато получи златист цвят, се добавя настърганият на ситно ренде чесън. Накрая се слага горчицата и отново се разбърква, съветват от Bonapeti.
• Запръжката се сипва в тенджерата при шкембето. Разбърква се и се сервира, като всяка порция се поръсва обилно с наситнен магданоз. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!