Време е за маса, но никога не забравяйте тези 10 правила!

Време е за маса, но никога не забравяйте тези 10 правила!

Добрият тон по време на обилните трапези е почти задължителен

Коледно-новогодишните празници наближават. Всички знаем, че по стара българска традиция те са свързани с обилни софри и чести (а понякога и дълги) срещи с близки, приятели и роднини.

Декември е и месецът на фирмените банкети у нас, където с колеги ядем, пием и се веселим до зори.

Но знаем ли как да се държим правилно на маса? Ме, не под масата – това е вече един краен етап от веселбата!

Така се случва, че етикетът обикновено се свързва с излизане на ресторант или друго обществено място. Защо? Защото точно там, където има много непознати хора наоколо, човек се чувства длъжен да направи впечатление и, както се казва, да не загуби лицето си.

Но културата на човек се формира точно там, където живее, всичко започва от семейството. Това важи и за правилата на етикета. 

Ако от ранна детска възраст детето вижда как възрастните се придържат към определени правила на масата, най-вероятно то също ще ги следва. В крайна сметка, както е казал класикът: „Не образовайте децата, образовайте себе си“. С други думи, бъдете пример за децата си, тогава няма да им се налага да си спомнят за етикета, тъй като това вече ще се превърне в добър навик.

А знаете ли, че има точно 10 правила за добри обноски на домашната маса, които е добре да знаете и да спазвате.

Ето кои са те:

1. Поддържайте добра стойка
Прекалената еманципация на масата показва неуважение към присъстващите. Влияе и на храносмилателните процеси. Ако седите с изправен и събран гръб, не само ще подкрепите правилата на етикета, но и ще помогнете на тялото си. 

По-добре е да поставите ръцете си на масата, но не трябва да опирате лактите си на масата, по-добре е да ги притиснете отстрани.

2. Говорете спокойно и тихо
Честото и бързо говорене пречи на храненето. Ако бързате, можете да изпуснете нещо или да изцапате съседа си. Също така, говоренето на висок глас може да попречи на храненето.

3. Избягвайте чувствителни теми
Етикетът предполага липса на разговори на теми от политиката, религията и пола. Също така трябва да избягвате теми за произшествия или трагедии и да не обсъждате новини. Всичко това може да повлияе негативно на вашето благосъстояние. Не е изключен конфликт или спор.

4. Хранете се леко и спокойно
Храненето е вид ритуал, който също трябва да се спазва, за да поддържате здравето си. Дъвчейки бавно и спокойно храната, вие позволявате тя да се усвои по-добре и елиминирате възможността случайно да я изпуснете на масата или на съсед.

5. Използвайте приборите по предназначение
Правилата на етикета гласят, че за първите ястия се използва лъжица, а за вторите - вилица и нож. И не забравяйте – не отваряйте устата, ако приборът е все още далеч от нея. 

6. Не бива да взимате нищо от общите чинии със собствените си прибори
За това има специална лъжица или шпатула, която се поставя директно в съда или се оставя наблизо.

7. Отчупете хляба
Според етикета питката или филията хляб се отчупва над чинията, но не се отхапва. И със сигурност не режат с нож.

8. Отстранете ненужното със салфетка
Ако имате дъвка или нещо в устата си, което ви пречи да ядете храна, тогава вземете салфетка, внимателно я поднесете към устата си и дискретно я увийте в салфетката, след което я изхвърлете.

9. Елиминирайте страничните неща
Четенето на книга, гледането на нещо на телефона ви, оформянето на ноктите или лакирането са неприемливи на масата за вечеря. Докато се храните, не трябва да се разсейвате с други неща, според етикета.

10. Не критикувайте
Дори и да не ви е харесало ястието, не трябва да казвате на всички за него. Първо, това ще разстрои този, който е готвил.

 Второ, някой може да хареса това ястие. А мненията са толкова, колкото и хората. Струва ли си да разваляте апетита на околните с недоволството си?

Спазването на тези правила на етикета ще ви помогне наистина да изпитате красотата и естетиката на домашните празници. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Simona

Simona 03.12.2023 23:55

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България---->> http://mub.me/keto