Великден идва. Всички българи се надяват това да бъде един спокоен семеен празник.
Но дори и във времена, когато поводите за радост може да ви се струват малко, то всеки иска да създаде настроение за себе си и близките си. Големият църковен празник е чудесен повод, особено ако сте свикнали сами да правите великденски сладкиши.
Новата тенденция на 2025 г. - дубайският шоколад - се разпространи и върху християнския празник. Много готвачи започват да приготвят великденска торта с дубайски шоколад. Рецептата се превърна в истински онлайн хит.
Как да си направим Дубайска великденска торта - инструкции стъпка по стъпка!
Ако веднъж сте опитали дубайски шоколад с паста от шам фъстък и сте го харесали, тогава нищо не ви пречи да го комбинирате и с великденската торта.
Необходими съставки:
- 600 грама пшенично брашно;
- 300 мл мляко 2,5%;
- 10 грама суха мая;
- 50 грама какао на прах;
- 150 грама захар;
- 50 грама масло;
- 50 грама тесто за кадаиф;
- 5 грама паста от шам фъстък;
- 20 грама сусамова паста;
- сол.
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко, добавете една супена лъжица захар и брашно. Разбъркайте всичко това и оставете за 30 минути на топло - така се приготвя класическо тесто.
В отделна купа разбийте яйцата със захарта, добавете какаото, добавете маслото, разбийте с миксер или разбийте до гладкост.
Вземете 300 грама брашно, пресейте го в купа, изсипете в сместа от тестото и яйцата. Разбъркайте, покрийте с кърпа, оставете на топло място за 40-50 минути.
След като втаса тестото се премесва с ръце, отново се завива с кърпа и отново се изчаква час. След това разпределете тестото във форми, хартия или метал и изчакайте половин час. Това време е необходимо за втасване на тестото - едва след 30 минути можете да поставите парчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.
По това време можете да направите плънката - смесете трохи от тесто за катаиф, сусам и шам фъстък. Посолете и разбъркайте всичко това, изчакайте, докато самата торта е готова.
Готовата торта се изважда от фурната, охлажда се и се пълни с пълнеж с помощта на сладкарски пош. За да ви е по-удобно да направите това, по-добре е да изрежете средата на блата, а не да изхвърлите самата „шапка“ - тогава тя ще покрие дупките в печеното изделие.
Украсете горната част на великденското лакомство по ваш вкус - можете да го залеете с класическа бяла глазура или разтопен шоколад, да подредите захаросани плодове, шоколадови декорации или традиционни многоцветни пръски. Някои готвачи дори използват трохи от ядки.
С каквото и да го залеете (а и да го оставите само така), то знайте, че Дунайската великденска торта ще бъде много вкусна във всеки случай. / jenata.blitz.bg