Маслото отиде в историята! Ето как приготвят яйцата си

С малко вода или без нищо – тази закуска ще ви спести калории, но ще запази вкуса

https://jenata.blitz.bg/index.php/vkusotii/masloto-otide-v-istoriyata-eto-kak-prigotvyat-yaycata-si Jenata.blitz.bg
Маслото отиде в историята! Ето как приготвят яйцата си

Много хора готвят яйца за закуска. А и не само – те са идеални за похапване по всяко време на деня.

Бъркани, пържени, с коричка, на пара, с билки и сирене или „соло“ - има много варианти за приготвянето на яйцата. 

Въпреки това, почти всяка рецепта използва олио (или масло), което не е много полезно за стомаха и фигурата. 

Но знаете ли, че има един здравословен начин за пържене на яйца, ако не искате да използвате олио или просто нямате такова у дома.

Ето с какво да заменим маслото за бъркани яйца:

Първи вариант:

Добра алтернатива на мазните продукти е обикновената питейна вода. Това е необходимо да изсипете в тигана, за да изпържите яйце. 

Не се притеснявайте, ако ястието не се получи или яйцата залепнат - за да избегнете това, трябва да знаете в какъв тиган да готвите бъркани яйца. Ако имате тиган с незалепващо покритие, значи имате невероятен късмет - можете просто да го напълните с вода. 

Но за всички други видове съдове за готвене от този тип ще трябва да използвате пергамент (хартия за печене), в противен случай яйцата наистина ще „залепнат“.

Ето как стъпка по стъпка да приготвите такива бъркани яйца:

  • изсипете 50 мл в тиган (ако не е с незалепващо покритие, покрийте дъното с пергамент, едва след това добавете вода);
  • загрейте тигана;
  • изчакайте, докато водата заври;
  • разбийте две яйца, добавете сол;
  • Гответе за 8-10 минути, покрийте с капак, ако желаете.

Втори вариант

Вторият вариант за пържене на яйца, ако нямате олио, е в сух тиган. Само имайте предвид, че за този метод е подходящ само висококачествен незалепващ тефлонов или керамичен съд. Във всеки друг случай протеинът бързо ще залепне за повърхността на тигана.

За тези, които имат точно такъв тиган, какъвто е описан по-горе, всичко е просто - просто трябва да загреете съда на огъня, след което да разбиете яйцата и да покриете с капак, така че закуската да се готви под въздействието на пара, а не на огън. 

Важно е да не загрявате тигана толкова, колкото сте свикнали да правите с олио, в противен случай отново съществува риск белтъкът да залепне. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай