Най-хрупкавите тиквички по гръцки стават по тази рецепта

Обикновено се сервират със сос от кисело мляко и чесън - идеална комбинация

https://jenata.blitz.bg/index.php/vkusotii/nay-hrupkavite-tikvichki-po-gracki-stavat-po-tazi-recepta Jenata.blitz.bg
Най-хрупкавите тиквички по гръцки стават по тази рецепта

Първите тиквички вече са на пазара и ако са сред любимите ви зеленчуци, от jenata.blitz.bg ви предлагаме този път да си ги приготвите по гръцки. 

Пържените тиквички по гръцки стават много хрупкави. Може дори да се каже, че са много подобни на чипса.

Разбира се, получава се вкусно, но доста калорично ястие поради голямото количество олио, използвано за пърженето им.

Тези тиквички обикновено се сервират със сос от кисело мляко и чесън - идеална комбинация.

Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази хрупкава вкусотия: 

Списък с продукти:

  • 2 бр. тиквички 
  • 50 гр. царевично брашно
  • 50 гр. пшенично брашно 
  • 1 ч. л. сол 
  • черен пипер - на вкус
  • растително масло - за пържене

За соса:

  • 150 гр. кисело мляко 
  • 15 гр. копър
  • 1 скилидка чесън 

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на тънки лентички. Може да използвате специално ренде или белачка за зеленчуци.

Тиквичките и патладжанът стават един път, приготвите ли ги така

Сложете нарязаните тиквички в студена вода и ги приберете в хладилника за около 15 минути. Ако не искате да ги слагате в хладилника, можете да добавите няколко кубчета лед. Тиквичките трябва да се охладят добре. Това ще помогне да станат по-хрупкави.  

Изсипете двата вида брашно, солта и черния пипер в торбичка и разклатете добре сместа. Пропорциите на брашното са 1:1, като количеството може леко да варира в зависимост от размера на тиквичките.

Оваляйте охладените тиквички в брашното. За целта поставете две лентички тиквички в торбичката и я разклатете добре, така че брашното да се разпредели равномерно върху резенчетата.  

Загрейте добре тигана. Налейте достатъчно растително масло, така че тиквичките да са напълно покрити с него или ги запържете във фритюрник.

Цяло лято приготвям тиквичките така, след 20 минути са готови

Вземете панирана лента тиквички и отърсете излишното брашно, след което я поставете в горещото олио. Запържете тиквичките от двете страни до златистокафяво. Тиквичките не трябва да са твърде кафяви, в противен случай ще има горчив вкус.

Изпържете всички тиквички по този начин. Не забравяйте периодично да добавяте растително масло, тъй като тиквичките поглъщат голяма част от него по време на пържене.

Поставете готовите тиквички върху кухненска хартия, за да отстраните излишната мазнина. Не ги подреждайте една върху друга, в противен случай ще загубят хрупкавостта си. 

Остава само да приготвите кисело-чесновия сос, с който ще ги сервирате. Тук всичко е просто. Комбинирайте киселото мляко с нарязан копър и чесън, счукан с преса.

Тиквички със соев сос и чесън на тиган - нереална вкусотия

Добавете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.

Хрупкави пържени тиквички по гръцки са готови! Сервирайте ги със соса веднага след готвене. Добър апетит!

Горещи

Коментирай