Всяка година на 6 май домовете ухаят на печено агнешко – традиция, която топли не само стомаха, но и сърцето. Гергьовден е ден, в който трапезата оживява със спомени от детството и вкусове, предавани от баба на внучка.
Най-добрият начин да отбележим празника е с нещо класическо, но приготвено с любов – агнешко месо, което се разпада от крехкост и има златиста, хрупкава коричка.
Независимо дали празнувате с цялата рода или в по-тесен кръг, тази рецепта за Гергьовденска класика - агнешко, което ухае на спомени и традиция, ще направи деня още по-вкусен.
Необходими продукти:
- 1 агнешко бутче (около 2 кг)
- 4–5 скилидки чесън
- 2–3 стръка пресен розмарин
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 100 мл бяло вино или светла бира
- 100 мл вода
- 50 г краве масло
- 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Подготовка на месото: Направете малки разрези по повърхността на агнешкото бутче. Във всеки разрез поставете по една скилидка чесън и малко розмарин.
Овкусяване: Смесете червения пипер, солта и черния пипер. Натъркайте бутчето с тази смес, след което го намажете с олиото.
Печене: Поставете месото в тава, добавете виното (или бирата) и водата. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 170°C за около 2 часа.
Завършване: След изтичане на времето, отстранете фолиото, намажете месото с разтопеното масло и увеличете температурата на 200°C. Печете още 20–30 минути, докато се образува златиста и хрупкава коричка.
Тази рецепта гарантира сочно и ароматно агнешко месо с апетитна коричка, което ще впечатли всички на празничната трапеза. Ако желаете, мога да предложа и подходящи гарнитури или десерти, които да допълнят менюто за Гергьовден. / jenata.blitz.bg