Гергьовденска класика: Агнешко, което ухае на спомени и традиция

Празнично печено с хрупкава коричка – рецепта, с която ще събудите апетита и на най-сития

https://jenata.blitz.bg/index.php/vkusotii/gergyovdenska-klasika-agneshko-koeto-uhae-na-spomeni-i-tradiciya Jenata.blitz.bg
Гергьовденска класика: Агнешко, което ухае на спомени и традиция

Всяка година на 6 май домовете ухаят на печено агнешко – традиция, която топли не само стомаха, но и сърцето. Гергьовден е ден, в който трапезата оживява със спомени от детството и вкусове, предавани от баба на внучка.

Най-добрият начин да отбележим празника е с нещо класическо, но приготвено с любов – агнешко месо, което се разпада от крехкост и има златиста, хрупкава коричка.

Агнешко с лапад - топ рецепта за Великден

Независимо дали празнувате с цялата рода или в по-тесен кръг, тази рецепта за Гергьовденска класика - агнешко, което ухае на спомени и традиция, ще направи деня още по-вкусен.

Необходими продукти:

  • 1 агнешко бутче (около 2 кг)
  • 4–5 скилидки чесън
  • 2–3 стръка пресен розмарин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 100 мл бяло вино или светла бира
  • 100 мл вода
  • 50 г краве масло
  • 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Подготовка на месото: Направете малки разрези по повърхността на агнешкото бутче. Във всеки разрез поставете по една скилидка чесън и малко розмарин.

Овкусяване: Смесете червения пипер, солта и черния пипер. Натъркайте бутчето с тази смес, след което го намажете с олиото.

Печене: Поставете месото в тава, добавете виното (или бирата) и водата. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 170°C за около 2 часа.

Завършване: След изтичане на времето, отстранете фолиото, намажете месото с разтопеното масло и увеличете температурата на 200°C. Печете още 20–30 минути, докато се образува златиста и хрупкава коричка.

Тази рецепта гарантира сочно и ароматно агнешко месо с апетитна коричка, което ще впечатли всички на празничната трапеза. Ако желаете, мога да предложа и подходящи гарнитури или десерти, които да допълнят менюто за Гергьовден. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай