С настъпването на топлите дни идва и желанието за вкусно барбекю. В този материал от jenata.blitz.bg ще ви разкрием две изпитани рецепти за пилешки крилца – едната за приготвяне на скара, а другата за фурна.
Научете как лесно да придадете на крилцата си невероятен вкус и хрупкава коричка, която ще впечатли всеки вкус. Време е да се насладите на сезона с домашно приготвени вкусотии!
Барбекю крилца на скара
Когато правите крилца на барбекю, маринатата е най-важното нещо. Именно това отличава това ястие от всяко друго.
Необходими продукти:
- 25 пилешки крилца;
- пет супени лъжици барбекю сос;
- десет супени лъжици соев сос;
- пет чаени лъжички смлян червен пипер;
- две лъжици аджика;
- две чаени лъжички суха аджика;
- пет скилидки чесън;
- две чаени лъжички смлян черен пипер;
- сусам и магданоз.
Начин на приготвяне:
Крилцата трябва да се измият, подсушат с кухненска хартия и да се поставят в дълбока купа. Изсипете соевия и барбекю сосовете, добавете аджика и нарязания чесън. Добавете останалите подправки и разбъркайте добре.
Оставяме крилцата да се мариноват за около час. През това време палим огън и се приготвяме за готвене на скарата.
Поставете крилцата на скарата и гответе. Не забравяйте да обръщате често, за да сте сигурни, че са равномерно покафенели и сготвени. След това поставете в чиния и украсете със сусамови семена и нарязан магданоз.
Хрупкави крилца на барбекю във фурната
Тази рецепта ще ви бъде полезна, когато решите да използвате фурна вместо скара. Пилешките крилца се получават също толкова вкусно и ароматно, сякаш са приготвени на огън.
Необходими продукти:
- три супени лъжици доматено пюре;
- 70 милилитра соев сос;
- една супена лъжица лимонов сок;
- една чаена лъжичка захар;
- една чаена лъжичка сушен чесън;
- една чаена лъжичка сушен босилек;
- малко смлян черен пипер.
Начин на приготвяне:
Пригответе крилцата както в първата рецепта. Смесете всички подправки, за да приготвите маринатата и я разпределете върху парчетата пиле. Най-добре е да го оставите да се маринова за една нощ или поне за пет часа.
Но ако ситуацията е спешна, тогава един час е достатъчен. Колкото по-дълго се мариноват крилцата, толкова по-вкусни и по-сочни ще бъдат.
Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете крилцата върху тава за печене, покрита с хартия за печене. Гответе 25 минути, като от време на време ги поливате със соса, който се събира на дъното на тигана.
След като изтече посоченото време, включете горното нагряване (дори газовите фурни го имат) и гответе още 10 минути. Внимавайте да не изгорите пилето. Пилешки крилца на барбекю във фурната - готови. / jenata.blitz.bg