Печените картофи са ястие, което спокойно може да се яде самостоятелно, но също така и като страхотна гарнитура към основното.
Но понякога възниква най-обикновеният въпрос: как да ги готвя?
Има една характерна рецепта за гръцки печени картофи, която никога не се проваля.
Тази класическа гръцка рецепта придава на картофите изтънчен вкус от лимон и риган, както и кремообразност и аромат, пише Business Insider.
Необходими са ви:
- 3-4 големи картофа (около 15-18 см дължина);
- 1 лимон;
- 4 супени лъжици масло (половин опаковка);
- 1 супена лъжица сух риган;
- ½ супена лъжица сол;
- прясно смлян черен пипер.
Преди печене картофите трябва да се подготвят:
- Почистете ги и изплакнете обилно;
- Разполовете по дължина;
- Отрежете заоблените краища на всяка половина;
- Разрежете всяка половина отново по дължина;
- Разрежете напречно, за да направите парчета с размер приблизително 2 см;
- Поставете нарязаните картофи в огнеупорен съд.
Сега трябва да излеете ½ чаша вода в тигана, така че картофите да не залепват. Опитни готвачи препоръчват да замените водата с пилешки бульон за по-богат вкус.
След това изстискайте сока на един лимон и го изсипете върху картофите (любителите на цитрусите могат да изцедят още сок).
Сега поръсете картофите със сол, черен пипер и риган, след което разпръснете равномерно парчетата масло отгоре.
Остава фурната да загрее до 180°C. Печете картофите в режим на конвекция за около 1,5 часа. Ако печете в обичайния режим, процесът ще отнеме около 2 часа и 15 минути.
Когато печете в режим на конвекция, обърнете картофите след час, за да не загорят. В нормален режим няма нужда да ги обръщате.
Най-важното е да проверявате картофите на всеки 30 минути – ако изглеждат сухи, добавете малко вода. / jenata.blitz.bg