logo

7 безполезни неща, на които майките все още учат дъщерите си

7 безполезни неща, на които майките все още учат дъщерите си

Ако преди много години подобни ценности са били подходящи, в съвременния свят те отдавна са остарели

В миналото родителите на момичета са смятали, че когато порасне, дъщеря им трябва да се превърне в перфектната съпруга и домакиня. И всичките им усилия са били насочени в тази посока. 

Но ако преди много години подобни принципи са били подходящи, в съвременния свят те отдавна са безполезни.

Нека погледнем истината в очите. Фразата "Едно момиче трябва да е скромно, а момчето - да бъде умно" е останала в далечното минало.

Разбира се, тук изобщо не става въпрос, че момичетата трябва да се откажат от домакинската работа и да зачеркнат от житейските си планове да се омъжат и да имат деца. Тук става дума за избор, който всеки може да направи само с необходимите умения и знания.

За нищо на света не казвайте това на дъщеря си, ще съсипете живота й!

Въпреки че в днешно време момичетата са си самодостатъчни и печелят наравно с мъжете, някои родители продължават да внушават остарели ценности на дъщерите си. Ето една малка част от тях:

Момичето трябва да е чисто и спретнато 

Ако искате детето ви да направи добро впечатление, тогава, независимо от пола, трябва да го научите да носи чисти, изгладени и здрави дрехи.

Колкото и да се стараете обаче, малките деца ще продължават да цапат и късат дрехите си. 

Спретнатостта не се развива за един ден. Не трябва да обличате момиченцето си в бяла рокля и след това да й забранявате да си играе. Нека има истинско детство.

Момичето трябва да бъде домакиня

Кой каза, че всяка жена трябва да може да пече пайове, да готви вкусни супи, да сменя памперси, да шие и т.н.? Малко хора се справят перфектно с цялата домакинска работа. А понякога се случва съпругът да готви, а прахосмукачката робот да чисти.

6 типа поведение, които крещят, че една майка не обича дъщеря си

Разбира се, тези умения са много полезни, но в наши дни те нямат ясно разделение по пол. Освен това, ако дъщеря ви никога не се научи да пече сладкиши, може просто да си ги купи от магазина. Или пък да реши, че тази храна е вредна за фигурата й.

Трябва да умее да бродира и да шие

В продължение на столетия момичето предварително е подготвяло зестрата си: шиело е рокли и калъфки, бродирало е шарки върху кърпи... Но това отдавна е минало. Реалността е, че плетенето на пуловер от висококачествена прежда ще бъде по-скъпо от закупуването на същия от някой магазин.

Разбира се, ако дъщеря ви има страст към ръкоделието, можете да я научите да шие, плете и бродира. Но това ще бъде приятно хоби, а не задължение по принуда. 

Никога не прави първата крачка

И досега някои момичета са научени, че да се обадят на приятеля си и да го поканят на среща е неприличен ход.

Да, по времето на Скарлет О'Хара подобна жена би била смятана за несериозна, но не и в XXI век. Може да си седите вкъщи и да чакате принца си до пенсия или просто да го намерите сами.

Никакъв секс до сватбата 

Някои представители на по-старото поколение все още внушават на своите дъщери и внучки, че сексът е допустим само след брака. Но съвременните момичета обикновено не приемат думите им сериозно.

7 фрази, заради които децата ви ще ви мразят до гроб

Някои започват да крият връзката си, смятайки, че ще предизвикат неодобрението на родителите си, и се притесняват да питат за контрацепция.

Ако не искате дъщеря ви да стане майка, докато самата тя още е дете, забравете за този остарял принцип и седнете да си поговорите открито по темата.  

Момичетата не се бият

Ако няма друг начин да се защитиш, тогава може би си струва да отвърнеш на удара.

Тези, които забраняват на момичетата си да се бият, може би никога не са се сблъсквали с агресия по свой адрес. Но определено не си струва мълчаливо и примирено да понасяте обидите. Да не говорим, че по този начин може да възпитате потенциална жертва на домашно насилие.

Едно момиче трябва да бъде красиво

Понятието "красота" е много субективно. Като начало си струва да разберете каква дъщеря искате да видите. Има хора, за които образът на жената е много стереотипен -  винаги с пола или рокля, токчета, дълга коса и грим. Жената обаче може да бъде красива и без тези атрибути.

А ако дъщеря ви няма достатъчно правилни черти на лицето? Трябва ли да ходи на пластичен хирург още на 18 години?

Като начало си струва да отбележите най-привлекателните черти на вашето дете (както външни данни, така и характер, таланти), да се съсредоточите върху тях и да ги развиете. И не забравяйте да правите комплименти на дъщеря си всеки ден! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Баба ви

Баба ви 16.04.2023 9:16

Дрън,дрън,дрън. Хелям, ужас !

bgsfman

bgsfman 16.04.2023 16:59

Тъпо , много тъпо. Особено за хигиената.

Бъдеща мърла

Бъдеща мърла 16.04.2023 19:01

Уаау/въъу/ я си го знам тава.