logo

7 фрази, заради които децата ви ще ви мразят до гроб

7 фрази, заради които децата ви ще ви мразят до гроб

Най-добре е да не ги изричате пред наследника си, за да не се превърнете в негов враг

Като родители неизбежно си спомняме и оценяваме собствените си преживявания като деца. И често, без да искаме, използваме същите методи на възпитание, които някога нашите мама и татко са прилагали спрямо нас.

Спомнете си само обидните фрази, които сте чували в различни ситуации. За съжаление, много млади родители все още ги използват, възпитавайки децата си. И допускат огромна грешка! 

Някои неща не трябва да се казват на децата, дори в стресова ситуация. Изричайки ги, рискувате да се превърнете в най-големия враг на наследника си. 

Ако мислите, че думите не са в състояние да обидят някого или пък се забравят - бъркате жестоко. Да, има моменти, когато човек не може да си спомни злощастната фраза, която някога го е разстроила. Но подсъзнанието му е запомнило всичко и е променило поведението му.

9 фрази, които не трябва да казвате на детето си, за да не го съсипете!

Точно по този начин и детето се сдобива с психологическа травма: възрастният просто е казал нещо, а след това то страда през целия си живот. Но има специални думи и фрази, които дори могат да накарат малчуганите да започнат да мразят собствените си родители.

Ето какво никога не трябва да казвате на детето си, за да не се превърнете в негов враг за цял живот: 

По-добре да не те бях раждал/а!

Това е най-безмилостната и обидна фраза, която едно дете може да чуе по свой адрес. Помислете добре - негово ли беше решението да се роди?

Родителите трябва да носят отговорност за собствените си действия и да не прехвърлят вината върху децата си. Колкото и да ви е трудно, не може да кажете на детето си: "Иска ми се да не съм те раждала".

Мислите ли, че то ще може да продължи спокойно да обича родител, който е признал, че съжалява за раждането му? 

Такъв палав/хулиган/ревлив няма да те обичам!

Капризите, истерията, хленченето или безкрайните игри са нещо нормално за децата. Това може да бъде изтощително, но не трябва да прибягвате до възпитателни мерки с жестокост. С фрази като: "Няма да те обичам, ако си такъв ревлив" вие лишавате детето от увереността, че е нужно и обичано.

3 фрази, които не трябва да изричате, когато детето ви е изпаднало в истерия

Това няма да го направи по-послушно, както първоначално сте искали, изричайки фразата, но ще го накара да се съмнява в своята значимост. В резултат на това подобни ваши думи ще го отблъснат или дори ще го накарат да се отнася негативно към критикуващия възрастен.

Тръгвам без теб, стой си тук!

Със сигурност на обществени места често сте чували фразата от родител, който от дълго време опитва да склони детето си да тръгне с него, за да може най-накрая да се приберат у дома.

Детето обикновено капризничи и отказва да тръгне, а родителят накрая му казва, че просто ще го зареже само. Чувайки заканата, със сълзи на очи, малчуганът веднага послушно тръгва. На мама или татко им се струва, че са се справили отлично със задачата, но всъщност детето е под силен стрес.

Безопасността е в основата на здравата психика. Когато малкият човек чуе, че лесно може да бъде оставен сам на непознато място, той изпитва страх. В очите му мама и татко са надеждност и постоянство. Ако усещането за сигурност изчезне, се появява защитна реакция под формата на агресия и гняв. 

Спри да лъжеш!  

Малките деца имат богато въображение, а знанията им за околния свят все още са доста ограничени. Ето защо, когато дете се опитва да убеди възрастен, че под леглото му има чудовище, не е нужно веднага категорично да му казвате, че лъже. По-добре е да поиграете, за да спре да се страхува.

Фразите, с които детето ви ще се превърне в хармонична личност

Или в ситуация, в която непослушното дете опитва да прехвърли отговорността върху въображаем приятел, не бързайте да казвате, че ви лъже. Просто разиграйте ситуацията по различен начин. Ако директно го обвините в измама, детето ще се затвори, ще се озлоби и ще спре да споделя каквото и да било с вас. 

Защо просто не можеш да си като брат си/сестра си?

Всички сме личности, надарени с определени качества и черти на характера. Роднините, дори кръвните сестри или братя, могат да бъдат много различни по природа, нрав и темперамент.

Като изисквате от детето си да бъде като някого, вие го обезценявате. Това е манипулация със смисъл: "Не бъди себе си, бъди така, както ми е по-удобно".

Такива фрази са опасни и с това, че могат да настроят децата ви едно срещу друго. Тогава детето, което не е успяло да ви угоди с нещо,  ще започне да мрази не само вас, но и своя "пример за подражание".

Как всички други имат нормални деца, а на мен ми се падна ти

Ако искате да възпитате у хлапето си комплекс за малоценност, да го превърнете в уплашен човек, който не може да защити мнението си и да се бори за мечтите си, кажете му точно тези думи. И в същото време не забравяйте да въздишате тежко и раздразнено да поклащате глава.

Кейт Мидълтън всеки път успява да пребори детската истерия с тези трикчета

Това е поредната манипулация: вие обвинявате детето си, че държанието му е неудобно за вас. 

Ако не слушаш, ще те дам в дом за сираци 

И отново за сигурността и колко много е важна тя.

Да озлобиш и да накараш едно дете да те намрази е трудно, но с такива думи е напълно възможно. Във фразата със заплаха да попадне в дом за сираци, наследникът ви не само ще чуе намека: "Бъди послушен, независимо от цената", но преди това ще забележи и вероятността от наказание.

Най-тежкото нещо за едно дете е раздялата с родителите. В главата му веднага ще се развие простата логическа верига, че мама и татко всъщност не го обичат и само го търпят, затова и във всеки момент могат да го дадат на непознати.

Ще стане ли детето по-послушно? Може би. Също така обаче ще се озлоби и тайно ще започне да мрази възрастните, които са го заплашили по този начин. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

...

... 23.12.2022 19:33

da. taka e