logo

6 типа поведение, които крещят, че една майка не обича дъщеря си

6 типа поведение, които крещят, че една майка не обича дъщеря си

Рожбите им не спират да изпитват липсата на топлина и одобрение през целия си живот

Колкото и странно да звучи, има майки, които не обичат дъщерите си. Такива момичета не спират да изпитват липсата на майчина топлина и одобрение през целия си живот. 

Те обикновено имат ниско самочувствие, изкривена самооценка и често обвиняват себе си за болезнените отношения с жената, която им е дала живот. Въпреки че всъщност нямат никаква вина, че  тя така и не е успяла да изпита любов към детето си. 

Майките, които са се провалили, се чувстват различно. Има такива, които са наясно с това и изпитват вина. Други ясно осъзнават провала си, но не го признават дори и пред себе си.

Трети пък просто не могат да усетят, че са се провалили като родител. Точно за тях днес от  jenata.blitz.bg ще разкрием шестте типа поведение, което демонстрира една майка, която не обича дъщеря си.  

Защо трябва да сте запознати с тях ли?

Защото в някои случаи е важно дъщерите да не обвиняват само себе си за трудностите, които изпитват в общуването с майките си. А в някои случаи е важно майките, които разбират, че са несправедливи към детето си и искат да поправят нещо в тези болезнени отношения.

Пренебрежителна майка

Дъщерите, отгледани от пренебрежителни майки, поставят под въпрос собствените си емоционални нужди, защото от ранна възраст най-скъпият им човек не ги е взел предвид. Дори когато самите те станат майки, се чувстват недостойни да получават внимание и изпитват дълбока неувереност в себе си.  

Пет “вредни” навика на детето, които ви изкарват от нерви, но трябва да преглътнете

Те отчаяно се нуждаят от любов и признание, но не могат да го очакват от никого. Не го и изискват, защото в подсъзнанието им е записано, че желанията им са незначителна дреболия.

"Моята майка винаги ме е игнорирала. Тя никога не ме е чувала. Например, тя ме питаше дали съм гладна, но дори когато отговорех с "не", тя все пак слагаше чиния на масата и ме караше да ям.

Тя правеше планове за мен, без да отчита желанията ми, купуваше ми дрехи, пренебрегвайки вкуса ми. Но това не е най-важното. Главното е, че тя никога не ме попита как се чувствам или какво мисля" - така звучи типичната дъщеря, която е била пренебрегвана от майка си.

По природа децата са програмирани да се стремят към близост с майките си. Потребността на дъщерята от любов не намалява от отказа на майката да й обръща внимание.

7 безполезни фрази, които всяка майка изрича и от които на всички им е дошло до гуша!

Някои дъщери се стараят с всички сили да получат порция внимание и одобрение чрез оценките си в училище (ако майка им държи на това). Или с някакви други действия и поведение, които тя одобрява. И въпреки това се сблъскват с неоценяване на усилията си. 

Необходимостта от внимание може да подтикне детето да търси любов и грижи на друго място в твърде ранна възраст. 

Контролираща майка

В голяма степен това е още една форма на пренебрежително отношение, въпреки че се проявява по доста по-различен начин.

Контролиращата майка не приема повече дъщеря си, отколкото пренебрежителната. Тя обаче я управлява на най-малките нива, активно отказвайки да признае справедливостта на думите й и изборите, които прави, и й внушава чувство на несигурност и безпомощност.

5 метода, с които ще накарате детето си да се държи добре без викове и шамари

В повечето случаи това поведение се оправдава като "най-доброто" за детето, но всъщност по този начин майката казва, че дъщеря й не е в състояние да взима правилни решения, не може да й се вярва и ако не се вслушва в напътствията й, животът й ще бъде пълен провал. 

Емоционално недостъпна майка

Емоционално недостъпните майки избягват дъщерите си или отказват любов на едното си дете, но в същото време даряват с такава другото. 

Всички деца са програмирани да разчитат на своите майки, еволюцията ни е създала такива. Затова и децата често оправдават поведението на своите майки.

"Майка ми не беше лоша, тя просто беше такъв човек, резервирана, не проявяваше емоции", е типичното извинение на такива дъщери за техните майки.

Искате да бъдете добра майка? Забравете за всичко, което сте чували досега и...

Емоционално недостъпните майки често отказват ​​физически контакт на детето, те се имунизирани срещу детските крясъци и другите прояви на емоции, рядко вземат рожбата си на ръце, не я прегръщат и не я утешават, когато се разплаче.

Животът с такава майка оставя белезите си за цял живот. Дъщерите им изпитват непрекъснат глад за емоции и отчаяна нужда от любов и приемане.

Тези, които имат късмет, намират друг член на семейството - баща, баба, дядо, леля или чичо, за да компенсират емоционалната студенина на майките си. Но компенсацията няма да ги излекува. 

Много момичета израстват и се превръщат в несигурни жени, които се нуждаят от постоянна утеха както от приятели, така и от мъжа до себе си. 

Войнствена майка

Хиперкритичност, постоянни обиди към дъщерите, манипулиране, вечна диктатура - това са признаците на войнствените майки. Те се стремят не само да контролират детето си, но и да властват над него.

Искате детето ви да гледа на вас като на добър приятел? Тогава не правете тези 5 неща за нищо на света!

Много жени, които са имали такава майка, признават, че са израснали в постоянен страх, че са отговорни за самочувствието на майка си, тъй като когато нещо с нея не е било наред, тя е хвърляла цялата вина за това върху тях. 

Майката има главоболие - дъщерята е виновна, защото я е разстроила.

Вината и срамът са обичайното оръжие за манипулиране на тези майки. Обидите, емоционалното пренебрежение и физическото наказание също са чест от арсенала им. Най-често те оправдават поведението си с необходимостта да превърнат дъщерите си в добри деца. 

Войнствените майки никога не признават поведението си, въпреки че го осъзнават напълно. Затова и се опитват да не го демонстрират публично.

Ненадеждна майка

Най-точното определение за ненадеждна майка е: никога не знаеш какво да очакваш от нея.

Ето едно от описанията на типичното поведение на такава майка: "Един ден майка ми можеше да ме критикува ужасно, на другия можеше изобщо да не ме забележи, а на третия - да ме изслуша и прегръща.

Как да отгледаме умно дете: 10 прости тайни за амбициозни родители

По-късно разбрах, че проявява на грижи и любов към мен са демонстрация, само за публични места, когато има  публика. Сега, когато пораснах, разбирам, че майка ми е правела това, което чувства в момента, без да мисли за мен и за чувствата ми. Благодарение на нея израснах несигурна и недоверчива".

Представата на децата за отношенията в реалния свят се основава на връзката им с техните майки. Дъщерите на ненадеждните майки разбират, че емоционалната връзка може да бъде ненадеждна и дори опасна. 

Самовлюбена майка

Тази майка вижда в дъщеря си (ако изобщо вижда нещо) продължение на себе си и нищо друго. Тя внимателно контролира участието си във възпитанието, не е способна на съпричастност и е много загрижена за външния си вид и мнението на другите.

7 неща, които не трябва да казвате на детето си за нищо на света

Емоционалната й връзка с дъщеря й е повърхностна, въпреки че яростно ще отрича, ако я попитате  защото е изцяло фокусирана върху себе си. Тактиките, които използва, за да манипулира и контролира дъщеря си, й позволяват да се превъзнася и да се чувства добре.

Отстрани тези майки често изглеждат повече от великолепно. Обикновено са привлекателни и очарователни, грижат се за дома си и могат да имат забележителни таланти и кариера, което допълнително обърква и изолира лишената им от любов дъщеря. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

патил

патил 22.08.2020 11:59

Когато има хуй курвата си обича децата!Когато няма-не!

Mickey Mouse

Mickey Mouse 23.09.2020 5:00

A be, izrodi, koia maika ne obicha dyshteria si ???