Ето в кой месец се раждат най-здравите деца

Ето в кой месец се раждат най-здравите деца

Годишното време, в което човек е роден, пряко влияе върху податливостта му към болести, докато расте

Астролозите са убедени, че месецът на раждане оказва силно влияние върху нашия характер и темперамент.

Неотдавна учените също стигнаха до извода, че този критерий засяга определени човешки характеристики и по-специално - здравето. Те откриха връзка между месеца на раждане и заболяванията, които човек може да получи през живота си.

Специалистите от университета в Аликанте са събрали данни от 30 хиляди души, проучили са информацията за здравето им и са я свързали с месеца им на раждане.

Първородните деца: Ето как се различават от своите братя и сестри

Годишното време, в което човек е роден, пряко влияе върху податливостта му към болести, докато расте. Това се дължи на много фактори: например количеството витамин D, което организмът на майката произвежда заради липсата на слънчева светлина.

Разбира се, здравето на нероденото зависи и от температурата на околната среда и сезонните вируси.

Изследователите са анализирали податливостта на хората към 27 хронични заболявания. В списанието Medicina Clinica специалистите посочват, че при момчетата, родени през август, съществува два пъти по-голям риск от развитието на хронична астма, отколкото при родените в началото на годината.

При юлските момичета рискът от хипертония е с 27% по-висок, а рискът от уринарна инконтиненция почти се удвоява. Ноемврийските деца пък са хиперактивни и страдат от дефицит на внимание. 

Най-добрите месеци за раждане на бебета са юни и септември, категорични са експертите. Мъжете, родени през юни, страдат най-малко от депресия и болки в гърба. 

Тайната падна: Ето по колко трябва да спи детето!

Жените, родени през юни, също са късметлийки. При тях рискът от мигрена е снижен до 33%, а рискът от различни проблеми, свързани с менопаузата - до 35%.

Учени от Медицинския център на Колумбийския университет пък са установили, че при децата, родени през октомври и ноември, рискът от развитие на заболявания е най-висок, докато бебетата, родени през пролетните и летните месеци, имат по-силен имунитет.

Изследователите също така са установили, че в Дания хората, родени през май и август, са по-склонни към алергии и астма, отколкото всички останали. В Ню Йорк пък родените през юли и октомври са по-податливи на тези заболявания.

Хората, родени през октомври и ноември, са по-склонни да имат проблеми с репродуктивното здраве, а хората, родени през март и април - към сърдечни заболявания.

Рискът от развитие на късогледство според учените е много по-висок сред родените през летните месеци. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай