Първородните деца: Ето как се различават от своите братя и сестри

Първородните деца: Ето как се различават от своите братя и сестри

Оказа се, че е много по-вероятно в бъдеще те да заемат лидерски позиции

Мнозина вярват, че ако дадено семейство има само едно дете, то със сигурност отрочето им ще порасне, превръщайки се в егоист. За да не се случи това, много родители се решават на второ дете. 

Но трябва да знаете ,че според психолозите подобен акт няма да реши един основен проблем. Според тях първородното дете винаги ще се отличава от по-малките си братя и сестри. 

US учени шокиращо: Братята и сестрите вредят на детската психика

Уви, при този модел човек не израства по-малко егоистичен. Но имате по-голям шанс да заеме лидерско място в бъдеще. 

Какво се има предвид? Оказа се, че има доста интересни US проучвания, които разкриват невероятните разлики между първородните деца и братята и сестрите им! Резултатите са повече от удивително.

Американският експерт-психолог и автор на книги за родителството Майкъл Гроуз твърди, че редът, в който се раждат децата, влияе върху формирането на мирогледа, поведението и лидерските им качества. 

Гроуз, анализирайки практиките на взаимоотношения на деца от различни възрасти, стигна до извода, че по-големите деца имат редица конкурентни предимства. Те, като правило, са по-успешни ученици, готови са да поемат отговорност не само за себе си, но и за хората около тях и се стремят да постигнат целите си. Изброените качества се считат за необходими за тези, които искат да заемат ръководна позиция напред в живота.

Социологически проучвания, насочени към изучаване на професионалните очаквания на американците, показват, че първородните деца също са по-силни емоционално и по-амбициозни. 

А през 2007 г. Vistage International проведе друго проучване, участниците в което бяха 1582 генерални директори на различни големи предприятия и компании. Резултатите от него показват, че около 43% от анкетираните са първите деца в семействата си.

Ето как бързо и лесно ще научите детето да разтребва стаята си

Изследователите се интересуват от успеха на първородните деца преди няколко десетилетия. През цялото това време се изучаваха и техните интелектуални способности. Оказа се, че средната разлика в резултатите на IQ между братята и (или) сестрите е незначителна - първородният е само с три точки по-висок. Но на практика това е повече от достатъчно, за да заемете водеща позиция в сравнение със своите „последователи“. .

В проучването са участвали само мъже. Въпреки това учените смятат, че получените резултати могат да се считат за представителни, тъй като полът има малък ефект върху IQ резултатите.

Освен това се предполага, че биологичните фактори влияят върху успеха на пионерите. За да направят това, експертите са изследвали характеристиките на младите хора, които са станали най-възрастните в семейството след смъртта на първото им дете. Резултатите им бяха средни на тези на „биологичните първородни“. Така можем да заключим, че лидерството на по-големите деца е придобита черта… по рождение. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай