logo

Лоши новини за многодетните родители в България

Лоши новини за многодетните родители в България

Да, повече деца у дома е щастие, но оказва се, че е и голям проблем

Едва ли ще има човек, който да отрече, че колкото повече детски смях се чува в една къща, то толкова по-щастливи са обитателите на този дом. В България многодетните семейства с повече от две деца не са много, но разбира се има и такива.

5 родителски грешки, които съсипват децата

Да, многото деца са истинско щастие, но оказа се, че това крие и сериозни рискове… най-вече за родителите им.

Поне това става ясно от изследване, проведено от Европейското проучване на здравето, остаряването и пенсионирането (SHARE).

Според експертите многодетните родители са изложени на сериозен здравословен проблем, който ги удря основно в мозъка.

По данни на SHARE раждането и отглеждането на три или повече деца, в сравнение с две, се отразява негативно на мозъка на родителя в края на живота му. 

Резултатите също така показаха, че този ефект е най-силен в Северна Европа, където по-високата раждаемост намалява финансовите ресурси, но не подобрява социалните ресурси в този регион.

SHARE обхваща представителни извадки от възрастното население в 20 европейски страни – сред който е и България, а също така и Израел. Участниците в проучването са хора на възраст 65 и повече години, които имат най-малко две биологични деца.

4 златни родителски правила

Въз основа на усъвършенствани иконометрични техники за отделяне на причинно-следствената връзка от обикновените асоциации, бяха получени доказателства, показващи, че раждането и отглеждането на три или повече деца, в сравнение с две деца, е свързано с по-лошо когнитивно представяне в края на живота на родителите. 

Европейските учени също така откриха, че този ефект е еднакъв както за мъжете, така и за жените.

Като причини за този ефект учените идентифицираха следното: раждането на допълнително дете често е свързано със значителни финансови разходи, освен това е свързано с по-ниско участие на жените на пазара на труда. 

„Освен това раждането на деца може да бъде стресиращо, да повлияе на здравето и да окаже негативен ефект върху когнитивното развитие на възрастните“, казват изследователите.

Важно е да уточни, че тази новина не може да се отъждествява с лекарско предписание. Преди да вземете решение или сами да си поставите диагноза, то се консултирайте със специалист.  / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

анонимна

анонимна 18.05.2022 20:01

Откриха топлата вода. От гледане да деца освен тъъъп друг не се става. Да, и беден. мах по две, иначе и планетата отива на кино.

така си е

така си е 19.05.2022 5:49

Дали това важи за нашенските мангали? Противно на североевропейците,нашичките забогатяват от многото деца.То и за това ги правят,не е от любов. Многодетството удряло в мозъка. Как ли ще удари глава в глава,в която по рождение няма мозък.

Димитър

Димитър 19.05.2022 7:01

Малко са българските семмейства с повече от три деца. Да им се обърне внимание. А тези с повече от четири деца са в група , която рядко се докарва до 60 годишна възраст. Като се каже "дърт ци...нин" то обикновенно е на около 60 години.

Нещо

Нещо 19.05.2022 16:32

Не сьм съгласна някьв сотаджия да ми убива децата и да разсьждава дьрт и да ме определя