logo

Опитен педиатър разкри какви вещи е безсмислено да купувате преди раждането на бебето

Опитен педиатър разкри какви вещи е безсмислено да купувате преди раждането на бебето

В плен на различни суеверия, много бъдещи родители отлагат покупката на вещи за бебето, докато то не се появи на бял свят. Като цяло не е добра идея да отлагате за утре нещата, които бихте могли да свършите днес.

Има и такива обаче, които хукват по магазините и започват да купуват различни неща, още щом научат, че ще стават родители. Това също не е много правилно, защото рискувате да се затрупате с куп ненужни вещи. 

Какви неща трябва да вземете, преди бебето да се роди и дали това, с което вече разполагат, е достатъчно, или ще трябва отново да обикаляте магазините, за да се сдобиете с всичко необходимо? Днес ще разберете отговорите на въпросите, които ви измъчват най-много и ще получите няколко съвета, които ще ви спасят от пазаруването на ненужни вещи. 

Водещ педиатър обясни закупуването на кои неща е най-добре да отложите за след раждането. Сред тях, колкото и странно да звучи, попадат количката, коритцето за къпане и дори креватчето! 

 Детско креватче

Съвсем сериозно! Не купувайте детско креватче, преди да сте разбрала кой начин на спане е най-комфортен за вас и бебето ви. Можете да му подготвите място, но самата покупка отложете за по-късно. Като цяло бебетата спят спокойно. След 6-ия месец сънят им става по-чувствителни, а самите те са по-взискателни. Дори и тогава няма да избегнете нощното хранене, затова най-подходящо е да имате един голям кош, който да стои до леглото ви. Така през нощта просто ще вземете бебето, ще го накърмите и ще го оставите пак в него. Всичко това - без да се налага да ставате!

Майка разказа за смъртоносна опасност, която дебне всяко дете!

Детските креватчета с махаща се преграда също позволяват подобни действия, но те заемат много място. Освен това, ако детето започне да пълзи прекалено рано, може да се окаже във вашето легло. 

Когато детето поотрасне, може да бъде преместено в отделно легло или пък на матрак, който да стои на земята. Подът е най-безопасното място за спане. 

Плот за повиване

Още едно нещо, от което нямате нужда. Освен това тези плотове са много опасни, защото децата често падат от тях. Вместо него можете да си вземете непромокаем матрак, който да слагате на леглото. Най-удобни са тези с размер 70×80 см.

Трябва ли често да се мият бебешките играчки?

Ако страдате от тежък артрит, най-добрата поза за смяна на пелени е да стоите на колене пред леглото. Леглото е достатъчно голямо и бебето трудно ще стигне до края му. А ако случайно падне от него, няма да се нарани, защото е по-ниско. Всички неща, които са ви нужни, за да му смените памперса, можете да подредите върху нощното шкафче или близката табуретка. 

Корито за къпане

Да къпете бебето си в корито няма никакъв смисъл. Детето не може да плува, а да лежи в него с книжка или чаша шампанско му е прекалено рано. Спокойно можете да го изкъпете във ваната, като преди това е желателно да сте я измили добре. 

Количка люлка

Колко пари се хвърлят за подобни колички, не ни се мисли. Понякога струват повече от най-новия модел смартфон. За съжаление, това е много неудобна вещ с ограничена употреба, от която след това ще трябва да се отървете. 

Как да се забавляваме с бебето си в 11 лесни стъпки (ИЛЮСТРАЦИИ)

Най-важното е една количка да е лека и удобна. С тежките модели ще се видите в голямо приключение, повярвайте ни. 

Дрехи

Повечето дрешки за деца до 1-годишна възраст са изключително сладки, но се използват много малко. Бебето расте с по няколко сантиметра за месец и облича една дрешка едва 2-3 пъти. Затова най-добре помолете приятели, които вече имат дете, да ви дадат неговите дрешки. Те с радост ще го направят. Или пък пазарувайте по разпродажби.

Полезно! Как да изберем правилната пелена

Във Франция например детските дрехи се продават на килограм. Това е най-правилният подход. Още повече, че ако бебето си има баба и дядо, няма начин да остане без нови дрешки.  

Стерилизатори 

Нито един предмет за детска грижа не се нуждае от стерилизиране. Бактериите, които могат да навредят на бебето, не се срещат в дома ви. Достатъчно е да измиете шишетата и бибероните с вряла вода. А бактериите, които са останали по различните предмети, до които детето ви има достъп, само ще засилят имунната му система. 

Кантар

Едно здраво дете се нуждае от теглене само на преглед при педиатъра. Да държите кантар в дома си и всеки ден да теглите отрочето си, е пълно безумие. Ако случайно бебето започне да качва много или пък да губи килограми, ще се притесните, кърмата ви може да спре, а това ще се отрази и на теглото му. Добре е да знаете, че детето качва килограми неравномерно. Дори известно време да има лош апетит, то ще си навакса пропуснатото.  

Бебефон

Това е много полезна вещ, но само ако живеете в двуетажна къща или много голям апартамент. В останалите случаи ще чувате детето си и без специални прибори.  

Въртящи се над леглото играчки 

Разнообразните форми, цветове и звуци, които предлагат тези играчки, претоварват сетивата и са последното нещо, от което се нуждае едно малко дете. Много по-добре е да му осигурите някоя стара играчка, с която сте се забавлявала като малка. Всъщност, идеята на тези въртящи се над леглото играчки е много съмнителна. Защо детето трябва да гледа тези предмети, които непрекъснато се сменят пред погледа му? Каква е ползата от това? 

Купища играчки

Същото важи и за останалите играчки. Изобилието им не помага по никакъв начин за развитието на детето ви. Колкото играчките са по-малко, толкова повече ще ги цени хлапето ви. За да го стимулирате, са достатъчни 2-3 играчки, разхвърляни по пода. 

Внимание! 6 неща може да костват здравето на бебето ви, а ги ползвате всеки ден!

Освен това играчките трябва да са съобразени с възрастта на детето. Влизайки в детски магазин, родителите виждат изключително красиви неща и започват да купува играчки, за които детето още не е дорасло. Тъй като хлапето не знае какво да прави с тях, те мигновено се превръщат в безполезен боклук, който се търкаля по пода. А когато детето порасне и играчката стане подходяща за възрастта му, вече няма да му е интересна, защото я е виждало стотици пъти. 

Ако все пак видите интересна играчка, можете да я купите, но по-добре я скрийте за времето, когато детето ви ще бъде готово за нея. 

Четка за глава

Бебешката кал по главата е нещо напълно нормално. Кой казва, че главата му трябва да бъде идеално чиста? Господин Фотошоп може би? Обикновено калта се връща седмица-две, след като старателно сте я изчистили от главата на бебето си, въоръжена с масло и четка за коса. В някои случаи и големи деца имат бебешка кал по главата си, просто заради косата не се набива на очи. 

Кошари и проходилки

Бебешката кошара си е един малък затвор. Същото се отнася и за проходилките. Те са начин да изолирате детето си по безопасен начин. Проходилката не само не помага бебето да се научи да ходи, но според някои изследвания дори пречи. В проходилката детето се отблъсква с крачета, вместо да стъпи здраво на тях и да върви. А ако са извън нея, с подобно движение би се озовало на земята. Освен това проходилките се свързват с травми и неслучайно са забранени в Канада, а от Американската академия на педиатрите предлагат забраната им в САЩ. /jenata.blitz.bg

 

 

 

Коментирай