logo

Отивате на море с детето? С тези 8 прости трика почивката ви няма да се превърне в ад!

Отивате на море с детето? С тези 8 прости трика почивката ви няма да се превърне в ад!

Морето не е само положителни емоции, каляване и профилактика срещу куп заболявания, но и голяма опасност. И за да не се наложи през цялата отпуска да лекувате детето си, запомнете тези прости правила:

Дозирайте морето

От колата на плажа – това не е най-удачният вариант за детето ви. Колкото и да ви се иска и морето да ви привлича като магнит, постарайте се да се придържате към нормалния режим на наследника си. Първоначално позволете на детето си да почине от пътя (най-добре е няколко часа) и чак тогава тръгнете за плажа.

Най-подходящото време за престой край морския бряг от 8 до 11 часа сутринта и от 16 до 18 вечерта, когато слънцето не е толкова опасно.

От басейна към морето

Колкото по-малко е детето ви, толкова по-дълго трябва да свиква с водата. Поне така смятат специалистите в бели престилки. Педиатрите съветват, ако имате малко дете, първоначално да го оставите да постои в надуваемия басейн, пълен с морска вода. Там водата се стопля по-бързо и няма вълни, които да изплашат малчугана.

След това може да отидете до брега, да намокрите краченцата на детето, да го напръскате по цялото тяло и заедно да си поиграете край морето. И едва след като се убедите, че не му е студено и не се страхува, може да го вкарате във водата.

Първото голямо къпане не трябва да продължава повече от 5 минути. Следващия път влезте във водата за около 10-ина минути. Увеличавайте постепенно времето, в което сте в морето, като то не трябва да надхвърля 20 минути. Препоръчително е големите къпания да не са повече от 3 пъти дневно.

Слънце-тен

Къпане, стоене на слънце, а след това под чадъра – подобно редуване е задължително за едно малко дете. Задължително преди отново да го вкарате във водата, трябва да го задържите 10-20 минути на сянка. В противен случай детето ви ще изгори и няма да може да си почине от предишната баня.

Защитавайте го с дреха

Добре е да облечете детето си с тънка широка тениска, която ще го предпази от парещите лъчи на слънцето. Най-добрият избор е нещо памучно, в светъл цвят.

По-малко храна, повече течности

Морето е идеалното място, където можеш да се подложиш на вегетарианска диета. По-малко месо и тежки храни, повече плодове и зеленчуци. И, разбира се, менюто трябва да бъде познато на вашия наследник. Що се отнася до водата – тя трябва да е в големи количества. Най-добрият вариант е да давате на детето вода през час.

Ръцете – чисти, лицето - измито

Морската почивка много пъти върви ръка за ръка с чревни инфекции. За да не хващате поредната зараза, следете дали ръцете на халето ви са чисти. Продуктите, които сте приготвили за ядене, също трябва да са добре измити. Не давайте на детето да пие вода от чешмата. Най-добре е по време на почивката ви то да пие бутилирана.

Бански костюм вместо гащички

Банските не са прищявка на възрастните, а важен елемент за морската ви почивка. Банският костюм е много по-подходящ от долното бельо. Той прилепва по-добре към тялото и защитава половите органи на детето от пясък, камъчета и мръсотия. Материята, от която е направен банският  – обикновено това е 80% полиамид и 20% еластан — съхне много по-бързо, не предизвиква по-обилно потене и не натежава във водата. Лекарите пък съветват да сваляте банските на детето си след всяко къпане, да ги подсушавате, а детето да измивате с чиста вода.

И най-важното: не забравяйте да го намажете добре със слънцезащитен крем. За децата под 3-годишна възраст трябва да избирате средства с надпис „bebe” или „enfant”. Обикновено тези кремове са от 15-и фактор нагоре. За децата над 3-годишна възраст трябва да купувате крем със защитен фактор, по-голям от 25.

Кремът започва да действа 20-30 минути след нанасяне. Най-добре е да намажете детето преди да излезете за плажа.

Тези правила не са толкова трудни за запомняне, а най-важното е, че ще ви помогнат да изкарате една спокойна почивка. Само не забравяйте доброто си настроение!/jenata.blitz.bg

Коментирай