logo

С тези малки трикчета ще преодолеете детската истерия за нула време

С тези малки трикчета ще преодолеете детската истерия за нула време

До 5-6-годишна възраст децата живеят в настоящето и ако случайно решат, че имат нужда от нещо, то трябва да го получат тук и сега

Дори и най-послушното дете се сблъсква с кризи, докато расте. А един от признаците на подобни разстройства са честите избухвания по напълно неочаквани причини.  

До 5-6-годишна възраст децата живеят в настоящето и ако случайно решат, че имат нужда от нещо, то трябва да го получат тук и сега. В един такъв момент няма как да обясните на наследника си, че трябва да има търпение, защото само след 15 минути ще сте си вкъщи или, че утре ще отидете в парка или зоологическата градина.

Той ще настоява на своето и ще изпадне в истерия. 

И тъй като капризите са тежко изпитание за нервната система както на детето, така и на родителите, а изблиците като цяло са нещо нетърпимо, днес от jenata.blitz.bg ще ви дадем няколко работещи съвета, които ще облекчат живота ви и ще ви помогнат да преживеете спокойно излизането на разходка или посещението на магазин или друго обществено място. 

Винаги носете в себе си нещо за отвличане на вниманието

Това може да бъде всичко, което ще успее да изключи вниманието на детето от ситуация, в която не може да се справи с емоциите си, ако например е време да се прибирате от детската площадка. Любима играчка, нещо вкусно или пък някакъв предмет, който не е виждало преди.

Слагайте го да спи през деня 

Много често децата избухват, защото са уморени. Тяхната нервна система просто не може да се справи с обработката на нови впечатления и емоции. Ето защо е толкова важно да спазвате обичайния му дневен режим и да планирате големите "пътешествия", които обещават много нови неща, след като се е наспало. 

3 фрази, които не трябва да изричате, когато детето ви е изпаднало в истерия

Ако детето е добре отпочинало преди това, рискът от избухване насред мола значително намалява.

Носете нещо за хапване

Дори възрастните изпадат в лошо настроение, когато са гладни. А какво да кажем за децата? Ето защо, преди да излезете навън,  трябва да нахраните детето. И да  вземете със себе си някакви закуски, които могат да ви спасят в ситуация, в която "нещата замиришат на керосин".

Тъй като става въпрос за оцеляване, няма проблем това да са бонбони, близалки, бисквитки или други не много здравословни храни. Най-важното е да не позволявате на детето да изпадне в състояние на емоционален срив, така че всички средства тук са добри. 

Избягвайте тригери

Ако знаете, че някои места, хора или ситуации са особено "истерични", опитайте се да ги избягвате, доколкото е възможно. Например, ако забележите, че детето ви се изнервя в претъпкан и шумен мол, по-добре изберете друго място за среща с приятели.

Давайте му право на избор

Децата обичат изведнъж да се почувстват независими, особено когато възрастните постоянно решават всичко вместо тях.

Дядо, завел 3-годишния си внук на пазар, се справи с истерията му с една фраза

Затова, оказвайки се на публично място, му дайте възможност да избере това, което обикновено избирате за него. Например какъв цвят панталони да му купите или какъв пакет зърнени храни да изберете.

Това ще помогне на детето да почувства, че контролира ситуацията и ще намали риска от гневни избухвания.

Говорете с него 

Много е важно децата да се научат да разбират емоциите си и да се справят с тях. Затова се опитайте да обсъдите с него какво е почувствало, какво е мислило и т.н., ако, разбира се, може да изразява толкова сложни неща с думи.

Това може да ви помогне да разберете и какво се случва в главата му, как реагира на определени неща и да предотвратите изблиците на истерия. 

Запазете спокойствие 

Ясно е, че в стресова ситуация това няма да ви е лесно, но децата перфектно усещат душевното състояние на родителите си и го "отразяват".

Спрете детската истерия само с един прост въпрос

Понякога, за да се предотврати избухването, е достатъчно само непоклатимото спокойствие на майката.

Примирете се: истерии винаги ще има

Понякога просто не можете да направите нищо. И ако детето е изпаднало в истерично състояние, опитайте да не му се сърдите. То не го прави нарочно и от желание да отрови живота ви. Това са само силни емоции, които го изкарват извън равновесие и с които все още не се е научило да се справя.

Може би си мислите: "Той вече е толкова голям, че може да ми помогне да подредя прането. Защо не може просто да ми каже, че е уморен и гладен?". Не, не може, защото за целта трябва да усеща добре тялото си и да разбира сигналите му, а за това е още твърде малък.

Така че просто бъдете с него, прегърнете го, излъчвайте любов, търпение и подкрепа. Нещата ще се оправят. След 20 години със сигурност! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

нсп

нсп 06.09.2023 10:31

Може да му дадете смартфона и 100% ще се успокои за много дълго.

Айде бе

Айде бе 09.09.2023 6:40

Метваш му един як шамар и няма да му дойде на акъла да прави повече истерии!Да ви имам модерните възпитания направихте децата ни лигльовци!А от както махнахте казармата и мъже не виждам вече !!!!Пълна безотговорност!