logo

Спрете да гъделичкате детето си, преди да е станало твърде късно

Спрете да гъделичкате детето си, преди да е станало твърде късно

Това действие само създава илюзия за смях от щастие

Колкото и да е заета, всяка майка ще намери време, за да поиграе с детето си. Много често, за да се позабавлява с малкото си съкровище, тя започва да го гъделичка. 

Възрастните смятат, че щом детето се смее непрекъснато, значи това му допада. Истината обаче е съвсем друга, защото гъделичкането може да бъде изключително мъчително и неприятно!

Обикновено гъделичкаме чувствителните части на тялото (подмишници, талия, ходила). Реакцията със смях обаче съвсем не означава, че човекът се забавлява.

Едно проучване показва, че едва 32% от анкетираните са споделили, че им харесва да ги гъделичкат, на 32% им е било все тая, а цели 36% са казали, че това изобщо не им е допада.

Как да се забавляваме с бебето си в 11 лесни стъпки (ИЛЮСТРАЦИИ)

Въпреки данните, много родители продължават да се забавляват по този начин с малките си дечица, смятайки действията си за напълно безобидни.  

Учените обаче са на друго мнение. Според тях гъделичкането може да нанесе огромни вреди на децата. 

Дори децата да се смеят, това не означава, че гъделичкането им допада

Почти всеки човек ще се смее, ако започнат да го гъделичка. Проблемът обаче е, че децата ще го правят, дори и да ненавиждат гъделичкането.

Хлапетата, особено хиперактивните, не могат да спрат да се смеят, когато някой ги гъделичка. Смехът им кара мама и татко да си мислят, че рожбата им е щастлива. 

Всяка майка прави това, за да успокои бебето си, без да знае, че може да го убие!

В проучване, проведено в Калифорнийския университет през 1997 г., експертите са установили, че усещането за щастие от гъделичкането не е същото, както ако някой ви разкаже някоя смешна история. Гъделичкането само създава илюзия за смях от щастие.

Децата не могат да ви кажат да спрете

Има огромна разлика между любовта и това да държиш дете, за да го гъделичкаш и да го гледаш как се смее. Смехът му в тази ситуация е напълно неконтролируем и е чисто рефлексен. Освен това той пречи на малкото човече да ви каже да спрете.

Някога гъделичкането се е използвало за измъчване на хора

Може би не знаете, но в миналото гъделичкането се е използвало като метод за изтезание. В династията Хан в Китай така са измъчвали благородниците, защото гъделичкането не оставяло никакви следи, а жертвите му се възстановявали бързо и лесно.

А в Япония са имали специална дума за гъделичкането за мъчения - kusuguri-zeme, което означава „безпощадно“. 

Тя се роди само 280 грама, но не е за вярване в какво се превърна (СНИМКИ)

През Средновековието също са прибягвали до този метод: завръзвали са босите крака на жертвата и всеки, който минел покрай нея, можел да ги гъделичка.

Специалист от Университета в Кентъки е проучил 150 възрастни, които като малки са били гъделичкани почти непрекъснато от братята и сестрите си. Голяма част от тях са споделили, че гъделичкането за тях си е истинско физическо насилие.

Ученият е достигнал до извода, че това действие може да доведе до екстремни физиологични реакции у жертвата като повръщане и загуба на съзнание заради неспособността да си поемеш въздух.  

Гъделичкането може да причини психологическа травма и последствия за цял живот

Според лекарите, нежеланото гъделичкане може да причини "огромна психологическа болка". Понякога нанесената вреда може да остане за цял живот.

За нищо на света не подлагайте бебето си на тази опасна мода, ако не искате да разрушите здравето му!

Пати Уипфлър, експерт по родителство и основател на семейната организация "Ръка в ръка", казва: "В продължение на много години, слушайки хора, които говорят за психологическите проблеми от детството си, мога да кажа, че гъделичкането може да причини болезнено усещане".

От прекомерното и продължително раздразнение на рецепторите на кожата се увеличава прагът на конвулсивна готовност. Това може да доведе до конвулсивен синдром, в резултат на който дишането да спре.  

При децата се формира стресов рефлекс, затова експертите препоръчват никога да не си играете с тях по този начин. Особено ако детето е сънливо или гладно. Най-добре намерете други по-интересни начини да се забавлявате с него!

Казваме тези неща несъзнателно, но те действат разрушително на психиката на децата ни!

Освен това малкото ви съкровище може да реши, че възрастните имат право да правят с тялото му каквото си поискат, дори то да иска да спрат. 

Детето трябва да се научи, че ако някой иска да го докосне, прегърне или да се ръкува с него, първо трябва да поиска разрешение. Това ще предотврати възможността за нежелани контакти в бъдеще. /jenata.blitz.bg.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

 

Коментирай

John

John 17.03.2020 0:20

Никакво спиране. Гъделичкане до скъсване, особено на ходилата им.