Три фрази, с които унищожавате психиката на детето

Дори и най-дипломатичните родители понякога изпускат нервите си, но това е много опасно

https://jenata.blitz.bg/mama-i-bebe/tri-frazi-s-koito-unishhozavate-psixikata-na-deteto Jenata.blitz.bg
Три фрази, с които унищожавате психиката на детето

Много родители в стремежа си да възпитат добре децата си допускат редица неволни грешки. Именно заради това преди време от jenata.blitz.bg споделихме кои са петте родителски грешки, които съсипват децата и защо не трябва да ги допускате.

Но нека си признаем – дори и най-дипломатичният родител понякога изпускат нервите си и изричат неща към децата си, които после им се иска да не са казвали. Но „Казана дума, хвърлен камък“.

Понякога думите нараняват ужасно много и нещо, изречено в изблик на гняв, може да нанесе неимоверни вреди на детето за цял живот.

Според експертите, до които се допитахме от jenata.blitz.bg, има три фрази, с които родителите унищожават психиката на детето.

Ето кои са трите фрази, с които унищожавате психиката на детето

„С две леви ръце си – нищо не можеш да направиш като хората!“
Понякога се случва детето да изпусне и/или счупи нещо, да надраска волно или неволно масата, стената и т.н. В тези случай повечето родители инстинктивно започват да му се карат, но не бързайте да прибягвате до горната формулировка: тя и други като нея предизвикват у детето несигурност в себе си и своите силни страни, както и страха от активни действия.

4 златни родителски правила

„Не си навирай носа, където не трябва“
По правило родителите мечтаят децата им да пораснат като успешни хора. Но е малко вероятно човек, на когото е било забранено да проявява инициатива, да изразява мнението си и да бъде любознателен през цялото си детство и в по-късна възраст, да може да стане лидер и да постигне големи висоти в зряла възраст.

„Изобщо не искам да те виждам и да ме занимаваш с тези неща“
Тази фраза (и други подобни) карат детето да си мисли, че то и проблемите му не са важни за родителите му.  В дългосрочен план това води до факта, че детето спира да споделя опита си със семейството и се затваря в себе си. В по-късна възраст то може да стане интроверт или по-зле – асоциален. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи