US учени шокиращо: Братята и сестрите вредят на детската психика

US учени шокиращо: Братята и сестрите вредят на детската психика

Това важи още по-силно, ако има малка разлика във възрастта на отрочетата

Тийнейджърите от по-големи семейства имат по-лошо психично здраве от тези с по-малко братя и сестри. Това показа проучване, направено сред деца от Китай и САЩ, публикувано в Journal of Family Issues (JFI).

Изследователите са анализирали данни от повече от 9400 осмокласници (средна възраст 14 години) в Китай и 9100 в Съединените щати. 34% от китайските деца са били едно дете в семейството, което е очакван резултат заради китайската политика „Едно семейство, едно дете“.

US учени сензационно: Майките с тази кръвна група раждат генийчета!

И в Китай, и в САЩ тийнейджърите без братя и сестри са имали по-добро психично здраве. Констатации от САЩ показват, че братята и сестрите „причиняват“ лошо психично здраве. Психичното здраве на подрастващите в Съединените щати страда най-тежко когато има малка възрастова разлика с другите деца в семейството.

Учените предполагат, че резултатите са свързани със съревнованието на децата за родителски ресурси. Това обяснява защо малките възрастови разлики са особено вредни. Въпреки това е възможно семействата с много деца да имат други характеристики, които влияят негативно на децата.

С шокиращ експеримент US учени установиха как строгото родителство влияе на детето

Други изследвания показват, че наличието на повече братя и сестри е свързано с по-добри социални умения сред децата в детската градина и по-малка вероятност от развод сред възрастните. Възможно е наличието на братя и сестри да има различни психологически ефекти в зависимост от качеството на връзката, което предстои да бъде тествано в други проучвания. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай