logo

Важно за майките! Откриха тайната на имунитета в кърмата!

Важно за майките! Откриха тайната на имунитета в кърмата!

Голям научен скок в изследването на единствената безспорна суперхрана - майчиното мляко, направиха учените в Швейцария. За научното достижение разказва английският сайт nature.com.

Откакто свят светува се знае, че кърмата съдържа всички хранителни съставки, от които се нуждае бебето за пълноценен растеж - белтъци, въглехидрати, мазнини и уникални биоактивни компоненти, които отговарят за развитието на здрава имунна система. Към тези биоактивни съставки спада и една специална група олигозахариди, популярни с абревиатурата HMO - human milk oligosaccharides.

Ползите от тях доскоро не бяха известни, въпреки че учени ги проучват от почти сто години. Според последните изследвания именно в HMO е закодирано правилното развитие на детската имунна система. Те буквално улавят лошите бактерии и спомагат растежа на добрите бактерии в чревната микрофлора, като и свеждат опасността от респираторни инфекции до минимум. Това намалява и нуждата от употреба на антибиотици.

Десетилетията проучвания и опити дават резултат и по време на клиничните изследвания в лабораторни условия биотехнолози успяват да изолират и възпроизведат HMO олигозахаридитe. Сензационното откритие позволява и разработването на ПЪРВАТА ФОРМУЛА за кърмачета с вложени олигозахариди, която вече е на българския пазар.

Този световен научен пробив получава положителна оценка от редица международни организации като Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), упълномощен от Европейската комисия и Американската агенция за храни и лекарства (FDA).

Олигозахаридът (HMO) е комплекс от въглехидрати, включващ от три до десет монозахариди. Олигозахаридите (HMOs) са третият компонент, като количество в кърмата, след лактоза и триглицеридите. Те не са основен източник на енергия за бебето, тъй като не се усвояват в тънките черва.

Вместо това, HMOs имат важна имунологична функция, действайки като пребиотици и стимулирайки чревния растеж на коменсалните бактерии, по-специално Бифидобактериум лонгум. Те действат също и като примамки или рецепторни аналози за инхибиране на свързването на патогени - включително ротавирусите - с чревните лигавици.

Специфичните HMOs осигуряват засилена стомашно-чревна защита срещу некротизиращ ентероколит (NEC), това е особено важно при преждевременно родени деца (гестационна възраст <36 седмици), които са по-уязвими.

Коментирай