logo

За нищо на света не казвайте тези неща на детето си, ще съсипете живота му

За нищо на света не казвайте тези неща на детето си, ще съсипете живота му

Най-важното е, че не винаги знаем как думите ни ще бъдат възприети, казва психотерапевтът Шанън Морони

Много често, разговаряйки с децата си, възрастните изричат думи, които ги нараняват. Това заявява в интервю за „Well+Good“ психотерапевтът Шанън Морони, която се занимава с емоционални травми.

По думите й има забранени фрази, които родителите никога не трябва да казват в разговор с детето си.

Психотерапевтът споделя, че от много години помага на хора, които в детството са получили емоционална травма заради чути унизителни думи.

„Най-важното е, че не винаги знаем как думите ни ще бъдат възприети от детето“, казва Морони.

Направете това с децата докато спят и ще станат гении!

„Пренебрежителните думи наистина могат да наранят, травмират и унижат”, добавя тя.

„Толкова много драматизираш”

Психотерапевката отбелязва, че тази фраза предполага, че детето реагира прекалено остро на нещо.

„В техния малък свят неща, които на един възрастен могат да изглеждат незначителни, всъщност може да бъдат много важни“, обяснява тя. И добавя, че хората, чиито чувства са били обезценявани, се научават да не говорят за тях.

Морони споделя, че родителите често смятат, че по този начин учат децата си да контролират емоциите си. За това обаче не е необходимо да молите детето да потиска чувствата си, казва тя. Вместо това трябва да му помогнете да разбере защо нещо не трябва да има голямо значение.

„Виждам, че си много притеснен. Нека да го обсъдим" - такава алтернатива предлага психоложката за разговор с разстроено дете.

„Спри да плачеш!”

Морони напомня, че плачът е естествена емоционална реакция на болка или негодувание. Експертката е убедена, че децата трябва да бъдат насърчавани да плачат. „Откакто децата ми се научиха да говорят, всеки път, когато плачеха, им казвах да плачат с всичка сила, за да избухнат по-бързо емоциите“, споделя личния си опит психотерапевтката.

Тази новина за бебешките играчки побърка всеки родител

„Ако разрешите на детето да плаче, ще му е по-лесно да споделя чувствата си с възрастните”, добавя Морони.

„Толкова си дебело”

Нереалистичните стандарти по отношение на тялото са широко разпространени в ежедневието и децата забелязват това, отбеляза психологът. В тази връзка, всякакви забележки за външния вид могат да се възприемат от детето като показател за неговата безполезност, предупреждава тя.

Например, родител, който нарича детето си дебело, може да го накара да приеме, че ако то е било слабо, е щяло да бъде и по-достойно. Освен това подобни фрази, чути в детството, могат да травмират човека в зряла възраст, подчертава психотерапевтът.

Морони съветва да се избягват всякакви коментари за тялото на детето – дори такива, които могат да се считат за положителни, като например: „Изглеждаш толкова слабо“.

Тя призова да не се забравя, че детето е станало слабо заради заболяване и може да страда заради това.

Същото важи и за коментарите за собственото тяло, направени пред деца, отбелязва терапевтът.

US учени с ново шокиращо изследване за бебетата и COVID-19

Тя забранява на родителите да казват пред рожбите си фрази като: „Трябва да почна диета“ или „Трябва да отслабна“, тъй като по същество тези изрази звучат като: „Трябва да променя себе си, за да стана по-добър”.

Вместо това Морони ги съветва да наричат тялото си дом на мозъка, сърце и душа и да се отнасят към него с уважение. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай