logo

Направете това с децата докато спят и ще станат гении!

Направете това с децата докато спят и ще станат гении!

Оказа се, че те могат да научат нови неща по време на сън, но си има чалъм

Няма родител, който да не иска да има добри, умни, образовани и възпитани деца. Е, нека да признаем, че това не е никак лесно. В помощ на всички родители от jenata.blitz.bg разкрихме пет грешки, които не трябва да правите, защото съсипват децата и може да не ви обичат щом пораснат.

Но какво можем да направим, че децата ни да са умни при това без да полагат много усилия? Оказа се, че има невероятен трик (който между другото може да изпробват и по-възрастните).

Магически трик успокоява плачещото бебе само за 30 секунди (СНИМКИ/ВИДЕО)

Германски учени установиха, че леки аромати, като този на розите, могат да помогнат за засилване на специфични спомени от деня. Участвалите в изследването ученици са запомнили нови за тях думи и знания около 30% по-добре, когато в стаите им горял тамян, докато учели и спели.

„Изследването ни показва, че можем да улесним заучаването по време на сън“, каза Юрген Корнмайер от университета на Фрайбург. „А кой би си помислил, че носът ни може значително да помогне за това“, допълва той.

Приятелката ми спи с чорапи и през лятото! Разбрах защо, започнах и аз и...

Ученето по време на сън, наречено хипнопедия, вълнува специалистите от 50-те години на миналия век. 

Смята се, че то може да се постигне звуково, например да се слушат записи на чуждоезиковата реч, когато човек заспива. 

Бебето Ела изпада в неистов плач всеки път щом родителите й тръгнат да се... (СНИМКИ/ВИДЕО)

Проблемът е, че това умение всъщност може да не съществува. С годините хипнопедията ту идва, ту излиза от мода. Напоследък обаче има данни, че тя съществува поне до известна степен.

Макар и да е невъзможно човек да се събуди и да знае нови факти, без да ги е осъзнал, съществува т. нар целева активация на паметта, която може да помага за затвърждаване на наученото по време на сън.

Защо много жени обичат да спят със завивка между краката (СНИМКИ)

Съществуват данни, че леки звуци по време на сън може да засилват обработването на запомняното. Според някои изследвания същият ефект имат и обонятелни стимули.

Бебето от тези СНИМКИ не е обикновено! То преобърна целия свят

През 2007 година учени свързаха задача за заучаване с определен аромат и след това затвърждаваха информацията по време на сън. Това свързване обаче беше ефективно само в някои случаи. 

По време на съня с бързо движение на очите, ароматите не активират мозъка по същия начин, както при съня на бавните вълни, когато се задейства хипокампусът, свързван с краткосрочната памет. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!