Любопитната история на 103-годишни гащи на девствена булка от Свиленград

Любопитната история на 103-годишни гащи на девствена булка от Свиленград

На времето официалното облекло за първата брачна нощ на младоженката се е състояло от дълга под коляното бяла риза и специални младоженски гащи, наподобяващи потури. Поради липса на готово бельо тези специални гащи шиела майката на младоженката, разказва свиленградският сайт "Старият мост".

 Платното за тях е било ръчно тъкано от копринени нишки, обикновено извлечени от некачествени пашкули, които се продавали на населението в нашия край. Тези нишки се изварявали до определен градус, за да отпадне от тях серицинът – вещество, което ги слепвало и втвърдявало коприната, която трудно се поддавала на обработка.

След това с помощта на домашен стан се изтъкавало платно. В него се втъкавали за украса ленти с различен цвят, като основата му винаги оставала от естествена коприна. От готовото платно по въображение с машинни и ръчно ушити ръбове се крояли гащите, винаги по-широки от тялото на бъдещата невеста. В двете страни на специфичното бельо се навървяли връвки, които да определят стегнатостта в кръста.

Истински случай за историята за младоженските гащи на Карамфилка Славова, родом от село Испитли, Гърция, чието семейство се установява да живее в Свиленград след турските гонения през 1912 г., разказва нейната снаха свиленградчанка.

Тръгвайки на война, момък обещава на своята годеница, че щом се върне у дома след войната, ще я поиска за жена и ще й дари пет големи златни монети /дупли/ . Но във войната той е ранен и бил настанен за операция в пловдивска болница. Не разполагал с пари и за това заплатил за помощта на лекарите с наличните дупли.

Връщайки се от болницата, още същата вечер младият мъж завел годеницата си за първа брачна нощ у дома. Момата облякла годежните одежди, но като разбрала ,че дуплите ги няма, завързала на възел връзките на младоженските гащи. Момъкът цяла нощ правил опити да ги развърже, но напразно. На сутринта момата си тръгнала без да получи обещаните златни монети. Това се случило и на втората вечер.

Притеснен, женихът отишъл при баща си и му разказал за дуплите. Като се уверил , че синът му много желае тази девойка, старецът отишъл на пазара, продал една крава и дал златните монети на сина си. Щом научила за сделката, момата вързала на ключ двата странични върви на гащите и още същата вечер се намерила в постелите до годеника. След като й били дадени дуплите, връвките лесно се развързали от ръцете на момъка.Така хитрата мома се оженила за своя избраник и през своя съвместен живот двамата отгледали пет деца.

В продължение на 103 години тези младоженски гащи са нафталирани и ревностно пазени като архив за поколенията. Предадени са от снахата на годеницата за експонат в Историческия музей в Свиленград.

Коментирай

Още едно време е имало златотърсачки.

Още едно време е имало златотърсачки. 19.11.2018 8:12

Едно време за дупли, сега за евро.

Мда

Мда 19.11.2018 9:41

"Още едно време е имало златотърсачки. 19.11.2018 8:12 Едно време за дупли, сега за евро." Абсолютно си прав!

Рамирес

Рамирес 19.11.2018 9:50

Откъде ги изкопавате тези простотии, много поучително четиво, особено за младите, ще знаят че като се предлаган за една цигара или фафла пропускат златни шансове-хаха

Горчо

Горчо 19.11.2018 22:58

Пълни глупости и измишльотини! Кой мъж търпи подобни курвенски номера и то на новобрачно ложе? Ако е имала нахалството да вързва гащи, то малко кютек и разпаряне оправят нещата за секунди.

Нина

Нина 15.12.2020 10:35

Браво на тази жена мъжът трябва да си държи на обещанието.