Нежни имена празнуват в четвъртък заради силна светица, подложена на зверски мъчения

Св. мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита точно за руско

https://jenata.blitz.bg/relaks/nezni-imena-praznuvat-v-cetvrtk-zaradi-silna-svetica-podlozena-na-zverski-mceniya Jenata.blitz.bg
Нежни имена празнуват в четвъртък заради силна светица, подложена на зверски мъчения

На 12 януари почитаме Света мъченица Татяна Римска. Тя е една от малкото светии, които са почитани и от католическата, и от православната църква.

Татяна произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот.

Тя била обявена за дякониса. Това бил човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва.

След смъртта на Хелогабал ( 203 – 212 ), изключително свиреп към християните римски император, на трона застанал братовчед му Александър Север ( 205- 238 ). Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Гоненията спрели и се възцарило спокойствие в Рим.

Един ден обаче Александър привикал Татяна да принесе жертва пред идола на Аполон. Тя категорично отказала, но не само това – заради горещата й молитва статуята в залата се срутила. Това разгневило императора и я затворил.

След всяко зверско мъчение, на което я подложил, тя се явявала невредима на следващия ден. Това още повече го ожесточавало и накрая я хвърлил на лъвовете, които се смирили и не я докоснали. Накрая, безпомощен пред силата на вярата й, той я обезглавил, нея и баща й.

Св. мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита точно за руско. С указ на Императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти.

Всяка година руският патриарх отслужва в нейна почест литургия в храма на най- реномираното учебно заведение в Русия, който носи и нейното име.

Съществуват различни версии за значението на името. В превод от гръцки то означава „устройва“, а от латински – „бащински“. Руснаците пък смятат, че то е с руски произход и се тълкува като „приказна царица“.

Според други то идва от Тангра, тъй като коренът на името на върховния бог и на Таня е един и същ – „тан“, което значи „небе“.

На 12 януари имен ден празнуват всички с имената Таня, Татияна, Татяна, Траяна и производните им. 

Ако сте сред дамите, които смятат да посрещат гости в четвъртък, от jenata.blitz.bg ще ви дадем няколко вкусни предложения, с които да ги смаете на празника. 

Редена картофена салата с цвекло и пиле

Списък с продукти:

500 гр. сварени картофи
250 гр. сварено пиле
800 гр. сварено червено цвекло

400 гр. майонеза
1 бр. нар
сол

Начин на приготвяне:

Сварените картофи се настъргват на едро ренде, пилешкото филе се накъсва на дребно, овкусяват се със сол и се объркват с 200 гр. майонеза.

Свареното цвекло се обелва и също се настъргва на едро, посолява се на вкус и се смесва с останалите 200 гр. майонеза.

Във форма с подвижен ринг се реди първо слоят с картофи и пиле, после този с цвеклото и накрая се украсява със зърната от нара.

Свинско по стара рецепта от 1924 година

Необходими продукти: 

600 гр. свинско месо
800 гр. картофи
2 глави лук

2 глави чесън
1 шепа сушени сини сливи
5-6 зърна бахар

2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
сол

2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. вегета

4 с. л. брашно
1/3 ч. ч. олио
1 ч. ч. бяло вино

2 ч. ч. вода

Начин на приготвяне: 

Месото се нарязва на парчета, които се овалват в смес от 4 с. л. брашно, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. вегета, 1/2 ч. л. черен пипер.

В глинен гювеч се слагат картофите и лука, нарязани на едри парчета, месото, чесъна на скилидки - небелени, сушените сливи, бахар, черен пипер на зърна, дафиновите листа, червен и черен пипер, олио, бяло вино и вода.

Капакът се запечатва с тесто, върху което се залепват намокрени ленти от вестник за да не изгори и да не се начупи. Пече се на 180 градуса за 3 часа.

Аеро сладкиш

Необходими продукти: 

6 бр. яйца
250 гр. пудра захар
150 гр. масло (меко)

10 гр. бакпулвер
1 ванилия
1/4 ч. ч. прясно мляко

250 гр. брашно
конфитюр от ягоди
орехи

Начин на приготвяне: 

Маслото и захарта се разбиват на пяна. Слагат се един по един четири жълтъка и 2 цели яйца, млякото, бакпулвера, ванилията и брашното. Всичко се обърква много добре.

В намазнена тава, за предпочитане правоъгълна, се изсипва сместа и се пече във фурна на 190-200 градуса.

Като се извади от фурната още топла се намазва с конфитюр от ягоди и отгоре се разстилат разбитите белтъци от четирите яйца с 100 гр. пудра захар на сняг и се поръсва с рязани орехи.

Запича се до порозовяване. Реже се на правоъгълници.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай