Такива уникални кюфтенца през живота си не сте опитвали

Те са перфектната вечеря за всеки заклет вегетарианец или някой, който спазва Великия пост

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/takiva-unikalni-kyuftenca-prez-zhivota-si-ne-ste-opitvali Jenata.blitz.bg
Такива уникални кюфтенца през живота си не сте опитвали

Кюфтетата са едно от традиционните ястия на българската трапеза, любими на малки и големи. Приготвят се бързо и винаги са гаранция за вкусно хапване. 

От jenata.blitz.bg сме убедени, че разполагате с безброй рецепти за това изкушение. Въпреки това бързаме да ви представим една по-различна. Основната съставка в нея не е каймата, а оризът.  

Кюфтенцата, приготвени от варен ориз, са перфектната вечеря за всеки заклет вегетарианец или някой, който спазва Великия пост. А пресните зеленчуци и билки правят крайния резултат едно прекрасно, вкусно и здравословно ястие.

Вече приготвям кюфтетата само по испанска рецепта, трябва сода, кайма и малко...

Най-хубавото е, че за приготвянето им може да използвате сварения ориз, който стои от известно време в хладилника и никой не иска да яде в чист вид. 

Между другото, оризовите кюфтета ще се харесат и на феновете на месото, които могат да ги използват като гарнитура към задушено или пържено говеждо, свинско или пилешко месо.

Сигурно вече сте разбрали, че определено си заслужава да изпробвате рецептата. Ето от какво се нуждаете, за да си ги приготвите:

Списък с продукти за 4 порции:

  • 200 гр. бял сварен ориз 
  • 50 гр. моркови
  • 50 гр. лук 
  • 1 суп. л. пшенично брашно 
  • галета на вкус
  • рафинирано растително масло на вкус
  • сол и смлян черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:

За приготвянето на тези кюфтета се нуждаете от сварен ориз. Ако вече го имате - чудесно. Просто вземете 200 грама. Ако не - ще трябва да го сварите. 

Каква е тайната на сочните кебапчета от соца? Рецепта от 1958 г.

Почистете ориза, като премахнете боклучетата и изплакнете само веднъж. Няма нужда да отмивате цялото нишесте от зърната: в тази рецепта наистина ще ви трябва. 

Налейте 300 мл. вода в тенджера, изсипете ориза, сложете да котлона и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Варете на тих огън около 30 минути. Трябва да се разбърква често, в противен случай ще загори.

Оставете ориза да се охлади леко под капак. През това време той ще абсорбира излишната течност и ще набъбне още повече.

Нарежете лука и моркова, след което ги запържете в тиган с малко количество растително масло. Можете да използвате и екстра върджин зехтин. 

Когато оризът изстине, го смесете със запържените лук и моркови и брашното. Добавете сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Можете да добавите малко нарязани пресни подправки. 

Безценен съвет от готвач: Сложете това в каймата за кюфтета и няма да сбъркате

Намокряйки периодично ръцете си със студена вода, оформете кюфтета от оризовата смес, оваляйте ги в галета, след което ги изпържете от двете страни в растително масло.

Може да направите кюфтетата и от дългозърнест ориз. За да направите сместа по-податлива, я пасирайте в блендер и след това добавете брашното. /jenata.blitz.bg

 

 

 

 

Горещи

Коментирай