logo

Време за градинарство: Ето кога и как да засадите червеното зеле

Време за градинарство: Ето кога и как да засадите червеното зеле

То е не само вкусен и питателен зеленчук, но и биоиндикатор, тъй като променя цвета си в зависимост от рН на почвата

Мнозина от нас имат градини, в които отглеждат всякакви зеленчуци, че и плодове. Всички знаем колко вкусни са през зимата бурканите, в които сме сложили зимнина от домашната продукция.

Именно в помощ на всички градинари вече от jenata.blitz.bg споделихме важен списък, който разкрива какъв разсад трябва да се засади през февруари.

Сега обаче от jenata.blitz.bg ще поговорим за един конкретен зеленчук. Става въпрос за червеното зеле.

То е не само вкусен и питателен зеленчук, но и биоиндикатор, тъй като променя цвета си в зависимост от рН на почвата. Изглежда червено, когато се отглежда в кисели почви, докато става синьо в алкални почви, интересна характеристика, която разкрива pH на вашата градинска почва.

Днес на пазара има много разновидности на червеното зеле и два или три разновидности с различен срок на зреене могат да осигурят дълга реколта. Втвърдените растения са студоустойчиви и могат да се засаждат сред най-ранните пролетни зеленчуци.

Червеното зеле се отглежда най-добре като култура за хладно време в богата на органични вещества почва, която е добре дренирана. Веднага след като температурата надвиши 26 градуса по Целзий, растенията не се развиват добре и губят качество, така че се предпочита по-хладен вегетационен период със засаждане рано напролет.

Червеното зеле дава по-малки глави от бялото зеле, но по отношение на количеството полезни вещества не отстъпва на своя сродник, а го превъзхожда по редица параметри. 

Червеното зеле съдържа 10 пъти повече витамин А от зеленото зеле и два пъти повече желязо. Цветът се дължи на високото съдържание на антоцианини - противотуморни съединения.

Червеното зеле се отглежда лесно от разсад, който трябва да е на възраст поне осем седмици и да има поне шест листа преди разсаждане.

От ранните сортове Red Express се е доказал добре, готов за прибиране на реколтата само 60-63 дни след засяването на семената. Устойчивите на цепене глави тежат около 1 кг. Сортът е специално разработен за отглеждане в прохладен климат с кратък вегетационен период. 

Друг сорт, Ruby Perfection, ще се хареса на любителите на естетиката - прилича на гигантска лилава роза.

Семената на червеното зеле остават жизнеспособни до 4 години, а семената, в зависимост от годината на производство и сорта, поникват за 4 до 10 дни. С най-старите семена не губете надежда – може да се появят и след две седмици.

Дайте добър старт на зелето! 
Семената са малки - разпределете ги равномерно върху някоя тарелка (може и тава) и покрийте с 1 см почва, поставете ги на перваза на прозореца, където температурата не пада под 15 градуса по Целзий и поддържайте почвата равномерно влажна. 

Необичаен начин за засаждане на домати... на терасата в апартамента

Включете фитолампата след поникване до ниско ниво на осветеност и до нормално, тоест средно, от 12 дни след покълването.

Сложете ги след това в отделни контейнери с 3-4 комплекта истински листа.

Преди засаждане в студена оранжерия - от средата на април до началото на май - нанесете сложен тор върху почвата и задълбочете растенията с дълги или криви стъбла. 

Можете да заровите основното стъбло на 5 см дори точно под горните два комплекта листа. Разстоянието между разсадите трябва да бъде 50 см от всички страни. Празнините могат да бъдат запълнени с репички или маруля.

Ако не засаждате растения-компаньони, тогава методът на засаждане става чрез т. нар „черна пластмаса“, която покрива почвата за затопляне, ще ви бъде полезен. Нарежете пластмасата на кръст, за да поставите разсада, основното е земята под пластмасата да не изсъхне. Три седмици след засаждането можете да започнете да поливате със запарка от коприва или разреден оборски тор, изпражнения, който има достъп до каквото и да е.

За един член на семейството са достатъчни 4 глави зеле за прясна консумация. Ако оставите едно или две растения червено зеле в района за следващия вегетационен период, ще ги видите да цъфтят жълти и да образуват шушулки, така че не е нужно да купувате нови семена. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай