logo

Защо японците слагат сол навсякъде в дома си

Защо японците слагат сол навсякъде в дома си

Те успяват да намерят оригинално приложение дори и на най-обикновените неща  

Битовите традиции на японците доста често предизвикват удивление сред чужденците. Те успяват да намерят оригинално приложение дори и на най-обикновените неща. 

Едно от най-любопитните неща, което винаги е предизвиквало интерес, е солта, която е разсипана на различни места в домовете им. Най-често в тоалетната, но понякога и в останалите стаи могат да се видят красиви бели пирамидки от сол в порцеланови чийники. 

Когато разберете за тези 8 приложения на солта ще онемеете! СНИМКИ

Леко навлажнените с вода кристали се поставят в специални форми, които наподобяват тези, с които децата си играят в пясъка. След това формата се обръща върху чинийка и внимателно се почиства. Получава се гладка пирамида с различен брой стени, който, между другото, също не е случаен. 

Защо са им на японците тези пирамиди от сол? И защо ги слагат навсякъде в дома си, а и не само там? Отговорът е много прост! Смята се, че солта помага при прогонването на злите духове. И това поверие битува не само в Япония, но и в много други страни по света. 

Японците използват подправката във всички пречистващи ритуали, за да се отърват от негативната енергия, която може да се натрупа не само в резултат на намесата на висши сили, но и от зли мисли, лоши очи и т.н.

Свекърва ми сипва сол в тоалетната и мивката, щом научих защо почнах и аз ВИДЕО

В Япония ритуалът по пречистване със сол се нарича моришио. За да се прогони отрицателната енергия от къщата, човек трябва да стои в източния ъгъл на всяка стая и да държи чинийка със сол с двете си ръце.

След това трябва да прочете специална молитва и да поръси със солта от чинията всички ъгли на дома си, като винаги се движи по часовниковата стрелка.

Солта, разпръсната в ъглите, не е много красива гледка. Затова от нея японците правят пирамиди. Така хем защитават дома си, хем имат оригиналната украса.

5 прости начина да защитите дома си от бедствия и негативна енергия

Пирамидите могат да бъдат с различен брой страни, но триъгълните се смятат за най-ефективни. Подобно украшение най-често се слага пред прага на дома, за да не може негативното да влиза вътре заедно с гостите. 

В тоалетната и в банята, където има прозорци и вентилационни отвори, през които могат да проникнат зли сили, също се слагат чинийки със сол.  

Японците слагат сол не само в домовете си, но и в ресторанти, барове, развлекателни заведения. Понякога дори я разсипват направо на тротоара, понякога слагат пирамидите от сол пред вратата.

7 прости стъпки, с които да изчистиш дома си от негативна енергия

Тази традиция си има своите корени, които идват от стара романтична легенда. Преди много столетия в Китай управлявал император, който много обичал жените и си имал харем с близо 3 хиляди наложници.

Една от тях обаче искала владетелят да прекарва повече време с нея и поръсила сол на прага на дома си. Когато императорът минал покрай къщата й с коня си, животното спряло пред вратата, за да оближе солта.

Когато разбрах защо ръси сол в дома си, веднага ми се прииска да направя същото! Резултатът е фантастичен!

А момичето, възползвайки се от възможността, успяло да очарова владетеля и да го принуди да идва при нея по-често.

Съвременните бизнесмени пък смятат, че ако поръсят прага на офиса си със сол, ще успеят да привлекат и задържат повече клиенти. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай