Времето за приготвянето на зимнината настъпи. Именно заради това от jenata.blitz.bg вече предложихме куп страхотни рецепти за различни туршии.
Но сякаш най-любимо за българина си остава киселото зеле. От jenata.blitz.bg споделихме колко често трябва да претакате киселото зеле, за да не се прецака.
Но нека започнем от самото начало – знаете ли кой спорт зеле е най-добър за приготвянето на кисело такова, а и на туршии?
Е, това е сортът – кьосе. То се познава по няколко отличителни белези.
Време на бране: Кьосето се бере през септември, октомври и ноември.
Външен вид: Листата на кьосето са по-меки и по-фини от листата на други сортове зеле. Цветът му е по-тъмен.
Тегло: Кьосето е по-леко от другите сортове зеле.
Брой листа: Кьосето има 6 листа, докато други сортове имат обикновено само 4.
Защо именно кьосето е подходящо за приготвяне на кисело зеле и туршии?
Кьосето е подходящо за приготвяне на кисело зеле и туршии, защото:
- Меките му листа са най-приятни за салата и става най-сладко;
- Меките листа се навиват по-лесно и не се чупят;
- Многото въздух между листата на кьосето подпомага усвояването на маринатата и осоляването, което води до по-вкусна и ароматна туршия.
Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа
Хибридните сортове зеле са с по-лошо качество от кьосето. Те са по-твърди и не толкова добри за приготвяне на туршии. Хибридните сортове се отглеждат, тъй като дават по-добър добив и съответно по-висока печалба на производителите.
Ако търсите качествено зеле за приготвяне на кисело зеле и туршии, търсете истинско кьосе. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!