logo

Най-драматичната СНИМКА в света: US пилот се завръща от плен, а жена му го известява, че иска развод. Какъв е епилогът?

Най-драматичната СНИМКА в света: US пилот се завръща от плен, а жена му го известява, че иска развод. Какъв е епилогът?

За известният кадър фотографът на агенция Associated Press Слава Ведер получава престижната награда "Пулицър"

Снимката, която виждате, е много известна. Всъщност, известна е най-малкото, което може да се каже за нея. През 1974 година фотографът на агенция Associated Press Слава Ведер получава престижната награда "Пулицър" за нея.

На черно-белия кадър виждаме американски пилот, който се връща у дома след пет и половина години плен във Виетнам. 

Голямата му дъщеря (на 15 години) се е втурнала към него с широко разтворени ръце. Зад нея са братята й (на 14 и 12 години) и малката й сестра, която е едва на 11 години. И разбира се, майка им - висока, стройна и усмихната.

А само преди три дни баща им - 39-годишен подполковник, получава писмо от нея, в което пише: всичко свърши, развод!

Мъж упрекна жена си, че вече не е красива, но достойния й отговор го накара да...

"Промених се и най-накрая пораснах. Боб, струва ми се, дълбоко в себе си разбираш, че между нас двамата нищо няма да се получи. Животът е твърде кратък. Обичам те - всички те обичаме, но трябва да си спомниш колко лошо ни беше заедно.

Ти не си виновен, просто не си подхождаме...

Всички ние много се гордеем с теб. Всеки ден с децата се молехме да се завърнеш у дома. Навсякъде вкъщи са твоите снимки и награди. Направих всичко, за да не забравят децата своя баща.

Наистина бих искал да се срещна с теб, когато се върнеш, но ще разбера, ако откажеш". 

1973 година. Американските пленници от Виетнам се готвят да бъдат изпратени у дома. Един от тях е подполковник Робърт Стрим

Това е само част от писмото, което се появи във вестниците. Името на пилота е Робърт Стрим, а красивата му съпруга се казва Лорета. Тя се запознава с младия възпитаник на летателното училище съвсем млада и се омъжва за него на 19-годишна възраст.

Тя стана принцеса, въпреки нежеланието на кралското семейство да я допусне в двореца СНИМКИ

Двамата се обичат и карат както всички останали. Раждат им се четири деца и изобщо не мислят да се развеждат. И тогава избухва войната във Виетнам. На 27 октомври 1967 г. над Ханой е свален бомбардировачът, пилотиран от Робърт.

Той успява да се катапултира, но след това попада в плен. Животът му изобщо не е лек. В един момент офицерът тежи по-малко от 50 килограма. Освобождават го чак на 14 март 1973 г., когато американците напускат Виетнам.

И ето че Робърт Стрим лети към дома. По пътя спира в база във Филипините за кратка почивка и задължителните бюрократични процедури. Именно там Боб е застигнат от прощалното писмо на жена си.

Тя се разведе след 7 години брак и сподели нещата, които е разбрала прекалено късно

За него това е огромен удар. Единственото нещо, което го крепяло, докато бил в плен, била мисълта за децата и любимата жена. Може би са имали трудности в брака, но мъжът смятал, че всичко е поправимо. Оказало се обаче, че греши! 

Почти веднага след заснемането на прочутия кадър, на който има само радост, започва процесът по развода му. Той се оказва дълъг и труден.

Стрим разбира, че жена му е започнала да се среща с други мъже около година след като попада в плен. До завръщането му тя имала цели три предложения за брак. А от децата Лорета пазела всичко в тайна.

Още една снимка на Слава Ведер от срещата в базата

Робърт губи съдебното дело. Съпрузите си поделят децата по равно и всички заедно се срещат в уикендите. Бившата му съпруга получава къщата, колата, 300 долара месечна издръжка и повече от 40% от военната му пенсия.

Евън намери стара СНИМКА на жена си, а когато се вгледа внимателно, направо онемя

Ето защо на стената в дома на Робърт никога не е висяла  известната снимка, на която семейството му го посреща във военната база в Калифорния. Заради Лорета! 

Половин година след развода и двамата имат нов живот и се женят повторно. От време на време Робърт се жалва в медиите от бившата си, но тя отказва да коментира.

На пръв поглед изглежда, че жена му не е постъпила по най-почтения начин. Наскоро обаче най-големият им внук коментира историята. По думите му, пет години Лорета не е знаела какво се е случило със съпруга й - дали е умрял, дали е в плен... Военните не казвали нищо. 

Тя не разбираше защо мъжът й иска развод, докато не погледна в тетрадката на сина си

Семейството живеело на държавна пенсия и нещата изобщо не били лесни. След това, мислейки, че съпругът й никога няма да се върне, тя решава да продължи напред.

Робърт Стрим се издига до чин полковник. Тази снимка е направена преди няколко години

Лорета умира  през 2010 г. от рак. Робърт все още е жив, той е над 80 години. Бракът им се оказва проблемен, но известната снимка ще остане в паметта на хората завинаги.

Тя е символ, че каквито и  трудности да ви поднесе животът, семейството винаги ще ви чака. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

д-р Хаус

д-р Хаус 08.02.2020 15:16

Никаква война не избухва а американците си я направиха сами, така както правят всички останали войни по света.1. Югославия,2. Афганистан,3. Либия,4. Ирак и т.н.

Гочев

Гочев 08.02.2020 18:09

Лошото е, че тези бандити забравиха Виетнам.

боян ляпев

боян ляпев 09.02.2020 1:19

"Лорета умира през 2010 г. от рак."- На тая прелюбодейца, Бог и е дал достатъчно време за покаяние, но като се има пртедвид че е починала от рак, очевидно е че не се е покаяла.