Кулинарните хитринки на опитните домакини, с които картофеното ви пюре всеки път ще е пухкаво и неустоимо

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/kulinarnite-khitrinki-na-opitnite-domakini-s-koito-kartofenoto-vi-pyure-vseki-pt-shche-e-pukhkavo-i-neustoimo Jenata.blitz.bg
Кулинарните хитринки на опитните домакини,  с които картофеното ви пюре всеки път ще е пухкаво и неустоимо

Всяка домакиня поне веднъж в живота си е правила картофено пюре. На пръв поглед приготвянето му изглежда много лесно. Но само на пръв поглед. 

При някои крайният резултат се получава нежен и без бучки, при други - по-лош и от храната, която предлагат на гарата. 

Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем как да избегнете най-често допусканите грешки при приготвянето на любимата си вкусотия и да зарадвате всички вкъщи с перфектното картофено пюре. 

Най-важният елемент в пюрето, разбира се, са картофите и затова е изключително важно да използвате подходящия сорт. Картофите трябва да бъдат избрани според съдържанието на нишесте: сортовете с високо съдържание на нишесте са по-ронливи, което гарантира получаването на по-гладка и копринена текстура. 

приготовление картофельного пюре пошагово

А ето и най-често допусканите грешки при приготвянето на картофено пюре: 

Режем картофите преди варене

Картофите за пюрето трябва да бъдат обелени, преди да се сложат в тенджерата, но не и нарязани. Когато са нарязани на кубчета, се сваряват по-бързо, но губят от вкуса си.

Тайната на перфектните пържени картофки с апетитна златиста коричка е разгадана!

Трябва да варите картофите в голяма тенджера с капак, на силен огън. 

приготовление вкусного картофельного пюре

Слагаме картофите в горещата вода или не изливаме водата, след като те са готови

Ако започнете да варите картофи в гореща вода, те ще се сварят неравномерно: отвън ще се разварят, а отвътре ще останат сурови. По-добре е да ги залеете със студена вода, да добавите солта, след което да ги сложите да заврат и да намалите огъня.  

Няма такава вкусотия: Картофени палачинки с месце и гъбки

За да стане пюрето ви ароматно, към водата, в която ще варите картофите, можете да прибавите черен пипер на зърна, малко дафинов лист, чесън, морков и лук.

приготовление картофельного пюре блендером

Картофите са готови, когато лесно можете да ги разполовите с тъпата страна на ножа. 

Няма да искате друго, след като опитате "друсаните" картофки на свекърва ми - вървят чудесно с биричка (СНИМКИ)

И в никакъв случай не оставяйте готовите картофи във водата, в която са се варили. След като я излеете, покрийте тенджерата със салфетка и я върнете отново на котлона. Оставете за 2-3 минути на слаб огън, за да могат картофите да изсъхнат. Така, когато прибавите млякото и маслото към тях, те ще поемат максимално количество от тези компоненти и пюрето ще стане още по-вкусно.  

Пестим от кравето масло 

Към вече сварените картофи прибавете кравето масло, което преди това е престояло известно време на стайна температура. Истинското пюре се нуждае от голямо количество масло. Според знаменития френски главен готвач Жоел Робюшон, на 1 кг. картофи се слага 250–300 гр. краве масло. 

приготовление и отпуск картофельного пюре

Качественото масло прави пюрето нежно и кремообразно.   

Вкусни „пържени” картофки без капчица масло

Освен масло и прясно мляко, можете да прибавите към пюрето нарязани на дребно свежи подправки, пасиран чесън или запържен лук. В никакъв случай обаче не слагайте яйца! Те ще му придадат по-ярък цвят, но ще го направят по-твърдо. 

Мачкаме картофите с пасатор

Пасаторите и кухненските роботи смилат картофите на прекалено дребни парчета и вместо пюре накрая се получава лепкава паста. Най-добре използвайте обикновена метална преса или ръчна мелачка за мачкане на картофи.  

приготовление блюд из картофельного пюре

Ръчната мелачка работи на принципа на решетката. Извършвайки кръгообразни движения, втривате картофа в желязната цедка, през която той излиза на много тънки ивици, като от месомелачка.

Пиршество за душата: Картофки, пържени във фурна

По-късно именно тази консистенция на картофите ви позволява да получите неустоимо въздушно пюре.

ошибки приготовления картофельного пюре

Оставяте картофите да чакат

В смесените с маслото картофи наливайте постепенно горещото мляко, като не спирате да разбърквате. В идеалния случай, температурата на млякото трябва да съответства на температурата на картофите.

ошибки при приготовление блюд из картофельного пюре

Не добавяйте студено мляко - картофеното пюре ще промени цвета си и ще стане сиво. 

Феноменална картофена салата с чипс от бекон

Картофите не обичат да чакат много. Най-добре е да сервирате пюрето веднага след приготвянето му. Не е добра идея да го оставите да престои цяла нощ в хладилника, защото след това няма да става за нищо.  

как приготовить картофельное пюре

Можете да намалите калорийността на пюрето, като вместо прясно мляко използвате картофена отвара. А ако ви се хапва нещо по-нетрадиционно, можете да замените част от картофите със зеленчуци с неутрален вкус: алабаш, пащърнак или йерусалимски артишок.

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

Горещи

Коментирай