logo

Маринован патладжан в буркан - пръстите да си оближеш!

Маринован патладжан в буркан - пръстите да си оближеш!

Опитате ли го веднъж, ще ви бъде много трудно да се откажете от него

Есента е тук и е време да се възползвате от изобилието от зеленчуци и да се запасите с вкусна зимнина.

Ако обичате патладжан и се чудите как да си го направите за зимата, днес от jenata.blitz.bg ще ви зарадваме с едно неустоимо предложение по сицилианска рецепта. 

Този ароматен патладжан с мента ще се превърне в украшение на всяка трапеза. А опитате ли го веднъж, ще ви бъде много трудно да се откажете от него.

Необходими продукти: 

1200 гр. патладжан
2 глави червен лук
10 скилидки чесън

2 чаени л. сушена мента
връзка магданоз
2 чаени л. оризов оцет

Домати в буркан - това е тайната за перфектната зимнина!

2 чаени л. захар
4 щипки смлян кориандър
черен пипер на вкус

2 чаени л. сол
растително масло 

Начин на приготвяне: 

Измийте патладжаните, обелете ги и ги сложете в студена вода за половин час. След това ги разрежете на половинки (по дължината) и ги запържете в растителното масло от двете страни до полуготовност.

Нарежете магданоза на ситно и го прехвърлете в купа. Добавете сушена мента и чесъна, прекаран през преса, солта, захарта и оризовия оцет. Изсипете малко растително масло и разбъркайте всичко много добре. 

Тайната на перфектните кисели краставички е разкрита

Сложете изпържения патладжан в получената ароматна смес и го натрийте добре. Оставете да се маринова за 15 минути.

След като времето изтече, сложете патладжана в стъклени буркани, като не ги пълните догоре. Подредете бурканите в тава, чието дъно е покрито с вода.

В растително масло запържете лука, нарязан на големи филийки. След като го свалите от огъня, го разпределете в бурканите. Добавете смлян кориандър, черен пипер на вкус и растително масло.

Покрийте всеки буркан с метална капачка и вкарайте тавата в предварително загрята до 160 градуса фурна за стерилизация. 

С тези вкусни туршии ще скриете шапката на всички около масата

В момента, в който съдържанието на бурканите започне да кипи, ги извадете от фурната.

Затворете патладжаните със стерилизирани пластмасови капачки. Вземете една кърпа и обърнете бурканите с капачката надолу. За да стерилизирате капачките, е достатъчно предварително да ги залеете с вряла вода.

Съхранявайте на хладно и тъмно място. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай