logo

Мистерията с пожълтелите листа на краставиците е разгадана

Мистерията с пожълтелите листа на краставиците е разгадана

Малцина са наясно защо се случва това нещо със зеленчуците

Един от многото плюсове на топлото време е, че може на воля да похапваме пресни плодове и зеленчуци. Едновременно с това сега е времето, в което може да засадим много неща в градината, а и не само. Така например от jenata.blitz.bg споделихме как може да засадите домати и на терасата у дома

През летните месеци мнозина приготвят и зимнината, на която да се наслаждават през студените дни. От jenata.blitz.bg разкрихме тайната на идеално вкусните домати в буркан и как да приготвите най-добрия компот.

За мнозина обаче няма нищо по-вкусно от киселите краставички в буркан. Е, от jenata.blitz.bg вече споделихме тайната на перфектните кисели краставички.

Но преди да ги превърнем в зимнина трябва да ги насадим и оберем (или да ги купим от пазара). Но има една мистерия, която малцина могат да си обяснят. А именно – „Защо листата на краставиците пожълтяват?“.

Е, от jenata.blitz.bg открихме необичайния отговор.

Много градинари често се сблъскват с проблема, при който листата на краставиците пожълтяват. Това явление има своите логични причини.

По правило листата на краставиците могат да променят цвета си след като са преместени от разсада им в почвата (в градината). Най-често това се дължи на неправилна грижа - изобилие или липса на влага.

Проблемът с жълтите листа също е свързан с неправилното им засаждане. Необходимо е да се спазва разстоянието между растенията.

Друга причина за пожълтяването на листата на краставиците са вредители или болести по растенията. Това може да се получи, ако по листата им има листни въшки, брашнеста мана, гниене, кърлежи и т.н. но спокойно - инсектицидите ще се справят с този проблем. 

Пожълтяването на листата на краставиците може да се дължи и на прекалено силната слънчевата светлина, на която са изложени растенията, или пък на неплодородната почва, в която са засадени. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

нек

нек 29.06.2020 15:35

Много интересно заключение, което и аз мога да извърша...Ако не е дното ще е другото, ако не е другото ще е третото и тлн.

Осата

Осата 30.06.2020 6:51

Много е вероятно кучето да ги припикало.

пройчо

пройчо 30.06.2020 13:09

ма блиц верно сте мнооого умни бре.