Пармиджана с патладжани - истинска наслада за сетивата

Пармиджана с патладжани - истинска наслада за сетивата

Името на блюдото, противно на общоприетото схващане, няма нищо общо с град Парма

В сезона на пресните зеленчуци ви предлагаме да си приготвите едно от класическите ястия на  южноиталианската кухня - Parmigiana di melanzane или по-просто казано - пармиджана с патладжани.

Пармиджана е традиционно ястие в Южна Италия, чийто произход се губи между Кампания и Сицилия. Името на блюдото, противно на общоприетото схващане, няма нищо общо с град Парма и според учените в него има нещо арабско или турско.

За приготвянето му се използват традиционни неаполитански съставки - много доматен сос, подправки, патладжан, пармезан и моцарела! А вкусът му е повече от невероятен! 

Списък с продукти: 

2-3 големи патладжана
100-125 гр. моцарела
настърган пармезан

Патладжан с мента по сицилийска рецепта - уникална вкусотия

1 глава лук и малко чесън

За соса:

800 гр. домати от консерва
30 мл. зехтин
1 ч. лъжица сол и захар

няколко листа пресен босилек

Начин на приготвяне: 

За да направите пармиджана, първото, с което трябва да се захванете, е доматеният сос. Вземете консервираните цели домати и ги пасирайте. Ако не разполагате с такива, използвайте пресни. Първо ги обелете, след това сварете и накрая пасирайте в блендер. 

Печен патладжан с доматки и чесън - любимото ястие на цялото семейство

В тенджера сложете 4 супени лъжици зехтин extravergine. Добавете ситно нарязания лук и чесън. След няколко минути, когато лукът стане прозрачен, добавете пасираните домати, оставете да заври и гответе на среден огън, докато сосът се сгъсти. В последния момент добавете няколко листа босилек.

Измийте патладжана, махнете дръжките му и го нарежете по дължина на тънки филийки с дебелина около 1 см. Поставете нарязаните патладжани в голям съд на слоеве, всеки от който поръсите добре със сол. Оставете за известно време, за да излезе тъмният му и горчив сос. 

Изплакнете патладжаните под течаща вода, за да отстраните солта и подсушете парчетата с кухненска хартия. След това запържете патладжана в обилно количество зехтин от двете страни, до златистокафяво.

Готовия патладжан подредете върху кухненска хартия, за да отстраните  излишната мазнина.  

Откакто научих рецептата на стара италианка, патладжана само така го правя

Вземете форма за печене и намажете дъното с малко масло. Изсипете няколко супени лъжици доматен сос и го разпределете равномерно по дъното. Наредете един слой патладжан, като се уверите, че парчетата не се застъпват.

Върху него сложете нов слой доматен сос и  поръсете с малко настърган пармезан, а отгоре - нарязани парчета моцарела. 

Продължете процедурата, като редувате патладжан, доматен сос, пармезан и моцарела. Последният слой трябва да бъде доматен сос и пармезан. Сосът трябва да покрива напълно патладжана, в противен случай пармиджаната ще се окаже суха.

След като завършите цялата конструкция, поставете тавата в загрята на 200 градуса фурна и печете 40 минути или докато се образува златиста коричка отгоре.

Сервирайте пармиджаната нарязана на порции като лазаня. Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай