Наскоро скъпи приятели ми дойдоха на гости. И тъй като сме в сезона на патладжана, реших да ги изненадам с едно уникално вкусно ястие, приготвено от плодовете на това растение.
Блюдото се превърна в истински хит и оттук нататък смятам да го приготвям при всяка възможност. Всички бяха във възторг от вкусовите му качества и необичаен външен вид.
Затова и бързам да споделя с вас рецептата за приготвянето му.
Необходими продукти:
патладжан
домати
твърдо сирене
бекон
Мама ме научи как да готвя пиле в буркан! Пръстите да си оближеш!
За нежния сос:
заквасена сметана
майонеза
чесън
пресни подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Взимаме един патладжан (ако смятате да приготвяте само една порция), измиваме го добре, след което изтриваме с готварска хартия. Разрязваме го по дължина на две части.
Вкусно изкушение за жегите с патладжани и кайма, всички са луди по тях
След това всяка половинка разрязваме на ивици с дебелина около 3-4 см. всяка. Не трябва да режете до края. Това ще придаде на ястието ви красив вид и няма да се срамувате да го поднесете и на най-скъпите си гости.
След като сме приключили с рязането, посоляваме добре и оставяме за 30 минути.
Пиршество за душата: Пълнен патладжан със сиренце по автентична гръцка рецепта
През това време можете да нарежете бекона и твърдото сирене на малки филийки. Измийте доматите и ги подсушете с кухненска хартия. Нарежете ги на тънки полукръгове.
След като 30-те минути изтекат, почистете добре солта от патладжана и изстискайте сока, който е пуснал.
Опитате ли тези тиквички, мигом ще забравите за всички други манджи!
Сложете го върху хартия за печене или в стъклена форма, в която ще приготвяте ястието. Между всяка лентичка патладжан поставете парче сирене, бекон и домат.
Трябва да се получи като на снимката.
Поръсете със сол и черен пипер. Можете да добавите и любимите си подправки, стига да се съчетават помежду си.
Лютеница на фурна - произведение на кулинарното изкуство
В отделен дълбок съд смесете в съотношение 1:1 майонеза и заквасена сметана с високо съдържание на мазнини. Ако не обичате майонеза, може да не я добавяте към ястието.
Към тях добавете ситно нарязан чесън и пресни подправки.
Добавете ситно нарязаните зеленина и чесъна към соса. Разбъркайте всичко старателно, докато се получи хомогенна маса.
Бързо, лесно и много вкусно: Запечени пиперки с шунка и сиренце
Намажете патладжана с получената кремообразна смес. Загрейте фурната до 180 градуса и печете за половин час. Времето зависи от вашата фурна.
Невероятно вкусното ястие е готово и можете да го сервирате на гостите си. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!