Мечтата ми беше да отида в Гърция, да плувам в Егейско море и да опитам ястията от невероятната им кухня. Когато най-накрая я сбъднах, на 100 километра от Солун срещнах един стар грък, дядо Актеон, който сподели с мен рецептата за тези вкусни патладжани със сиренце.
Няма да си кривя душата - никога не съм била любител на патладжаните. Но след като вкусих това блюдо, отношението им към тях се промени.
Чудно вкусна патладжанена закуска (СНИМКИ)
Това традиционно гръцко блюдо представлява патладжани, запечени с извара, сирене и свежи зелени подправки. То е изключително подходящо както за спокойна семейна вечеря, така и за неочаквани скъпи гости. В ястието ще се влюбят всички, даже и онези, които не са фенове на патладжана.
Списък с необходимите продукти за две порции:
2 големи патладжана
150 гр. извара
100 гр. сирене
1 скилидка чесън
1 яйце
пресен копър, магданоз и босилек (по 4 клончета)
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и ги разрежете по дължината (на 2 половинки), без да отстранявате дръжките.
Сложете ги да се сварят в кипяща подсолена вода за около 10-15 минути, след това изцедете с помощта на гевгир и оставете да се охладят.
В удобен съд смесете настърганото сирене, изварата, яйцето, магданоза, босилека, чесъна и копъра, които предварително сте нарязали, солта и черния пипер.
Издълбайте меката част от изстиналите патладжани, като внимавате да не повредите кората.
Меката част добавете към сиренето и яйцата и разбъркайте всичко много добре.
Получената плънка изсипете в издълбаните като лодки патладжани.
Наредете патладжаните в тава, чието дъно е покрито с фолио и печете в загрята до 180 градуса фурна в продължение на 20-30 минути.
Пиршество за душата: Това е тайната на перфектните кюфтенца от тиквички
Ястието може да се сервира както в топъл, така и в студен вид.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!