Победителят в телевизионното предаване MasterChef, автор на книги за готвене и кулинарен експерт Евгений Клопотенко е наясно как да придаде изискан вкус и на най-обикновените продукти.
Ето защо няма съмнение, че пилешките гърди с портокали, приготвени по негова рецепта, ще надминат и най-смелите ви очаквания.
"Винаги, когато в магазина има избор, задължително купувам пилешки гърди на кост, с кожа. Който каквото иска да казва, но ястията с тях са много по-вкусни от тези, приготвени с обичайното пилешко филе. Просто някаква магия", признава експертът.
Без дълго стоене пред печката: Тайната за вкусни пилешки бутчета
"Тази рецепта е много популярна комбинация от пиле и лимон, но освен това реших да добавя малко джинджифил за пикантност и да използвам глазирани портокали като гарнитура. Приготвени по този начин, пилешките гърди са вкусни и изглеждат много празнично", споделя Клопотенко.
Ето и списъка с продукти за приготвянето на най-вкусните пилешки гърди с портокал:
1 бр. пилешки гърди с кост
20 гр. корен от джинджифил
1 ч. л. сух розмарин
3 суп. л. захар
1-2 портокала
лимонов сок
зехтин за пържене
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Като начало пилешките гърди трябва да се мариноват. За целта изцедете сока на половин лимон. След това смесете в купа настъргания джинджифил, лимоновия сок, сухия розмарин и 2 супени лъжици захар. Поставете пилешките гърди в маринатата и оставете за 15 минути.
Пилешко с картофки - нереална вкусотия
През това време се заемете с портокалите. Нарежете ги на филийки, сложете ги в тенджера, добавете сока на половин лимон и една супена лъжица захар. Оставете да заври на слаб огън, след това изчакайте, докато не се сгъсти.
Маринованите гърди запържете в зехтин до златисто кафяво.
Загрейте фурната на 180 градуса. Наредете месото върху лист за печене, залейте го с мазнината, в която го изпържихте и остатъка от маринатата. Отгоре наредете портокаловите резенчета и печете във фурната 20-25 минути.
Ароматно, просто, бързо: Как да приготвим любимото пиле на Меган Маркъл
Сервирайте пилето с резенче портокал отгоре. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!