Кюфтенцата на IKEA са най-популярното ястие, което се предлага в ресторантите на веригата. Според данни в мрежата, всеки трети посетител ходи в магазина, за да ги опита.
По време на локдауна шведската компания за производство и продажба на мебели реши да сподели фирмената рецепта с феновете си в изолация. И сега всеки може да си направи прочутите им кюфтенца у дома.
В приготвянето на тези кюфтета в кремообразен сос няма нищо сложно. Суровата кайма ухае така, че да ти се прииска да я опиташ веднага! А най-хубавото е, че може да си приготвите голяма порция и да ги замразите за бъдеща употреба.
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите прочутия специалитет на IKEA:
За каймата
500 гр. телешка кайма
250 гр. свинска кайма
1 глава лук
Тези рецепти за сочни кюфтенца ще спасят всяка вечеря
1 скилидка чесън
100 гр. галета
1 яйце
5 супени лъжици мляко
сол и черен пипер на вкус
За сметановия сос
1/2 чаена лъжица зехтин
40 гр. краве масло
40 гр. пшенично брашно
150 мл. зеленчуков бульон
150 мл. телешки бульон
150 мл. сметана 30%
5-те тайни на свекърва ми за сочни кюфтенца, няма наяждане с тях
1 чаена лъжица дижонска горчица
2 чаени лъжици соев сос
Начин на приготвяне:
В подходящ съд смесете телешката и свинската кайма, минатия през преса чесън и нарязания на ситно лук. Добавете галетата, яйцето и млякото и овкусете със сол и черен пипер. За повече аромат може да добавите бахар или бял смлян пипер.
Омесете каймата добре до получаване на хомогенна смес, от която да оформите кюфтета. Ако каймата е твърде гъста, може да добавите още мляко.
С навлажнени във вода ръце оформете кюфтенцата и ги поставете в подходящ съд. Големината им трябва да бъде около 2,5-3 см., което е средно от 20 до 25 г кайма на кюфте.
Оформените кюфтета покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник за 2 часа.
Лесна рецепта за сочни кюфтенца, стават за минути
Запържете кюфтетата в малко количество растително масло до златистокафяво от всички страни. След това ги прехвърлете в подходяща форма за печене (трябва да са подредени на един ред), покрийте ги с фолио и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 30 минути.
Докато кюфтенцата са във фурната, може да приготвите соса.
В тенджера сложете капка растително олио и маслото. Когато маслото се разтопи, добавете пшеничното брашно. Пържете няколко минути, след което добавете зеленчуковия и телешкия бульон и при непрекъснато бъркане гответе соса, докато се сгъсти.
Добавете сметаната към соса и разбъркайте. След това прибавете дижонската горчица и соевия сос, разбъркайте всичко добре и гответе, докато се сгъсти.
Готовите кюфтета се заливат с горещия или топъл сос, тъй като при охлаждане последният се сгъстява и втвърдява.
Баба ми издаде рецептата за домашни пилешки кюфтенца, всички у дома ги обожават
Традиционните шведски кюфтета от IKEA се сервират с картофено пюре, сметанов сос или сос от червени боровинки. Между другото, вървят идеално и със зеленчукови гарнитури, например с варени броколи.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!